Român exploatat în Italia de un conațional. A fost ținut captiv și a muncit 5 ani fără să fie plătit

Vasile, un român exploatat în Italia de un conațional care îl ținea captiv, a fost eliberat datorită intervenției emisiunii „Acces Direct”. Acum, bărbatul este pe drum spre casă, însoțit de sora sa, după ani de suferință.

Incidentul a fost dezvăluit în cadrul emisiunii menționate, când s-a aflat că Vasile și alți migranți ca și el lucrau într-o pădure, dar erau ținuți captivi și forțați să muncească fără a fi plătiți.

Deși era în contact telefonic cu familia sa, Vasile era obligat să mintă că totul era în regulă. Fiica sa, Cristina, a mărturisit că, după ce a reușit să plece, Vasile era speriat și șocat, neputând să creadă că era liber.

„Era în mașină, venea spre casă. Era foarte fericit că a scăpat de acolo. Mi-a zis că nu era singurul în această situație, sunt mai multe persoane. Era speriat, încă nu realizase că este liber”, a spus Cristina, fiica lui Vasile.

1200-20240524185442
Fiica și verioșoara lui Vasile. Sursa foto: Acces Direct

Bărbatul ar fi lucrat timp de 5 ani pentru Petru, fără a fi plătit. Deși a muncit zilnic, Petru, un bărbat originar din Suceava, a refuzat să-i ofere vreun ban, amenințând familia bărbatului după difuzarea emisiunii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„După emisiune, domnul Petru a sunat-o pe Cristina pe Facebook. Când am intrat toată familia în grup, el ne-a vorbit foarte urât, ne-a jignit și ne-a amenințat. A spus că nu îi va da niciun ban”, a relatat Elena, verișoara lui Vasile.

În replică, patronul Petru a intrat în direct în cadrul emisiunii și a declarat că i-ar fi dat lui Vasile 14.000 de euro de-a lungul timpului, bani pe care acesta i-ar fi cheltuit pe mâncare și băutură. El a negat acuzațiile de sechestrare, susținând că muncitorii erau liberi să plece.

„La lemne muncim cu toții. Întrebați muncitorii ce e, nu trebuie să vorbesc eu. Salariul este în jur de 1.500 de euro pe lună. O parte din bani îi mai are de luat de la mine, este adevărat. Eu nu am sechestrat pe nimeni, a fost liber să plece”, a declarat Petru. Video AICI.

Cazul scoate la lumină condițiile inumane de muncă și abuzurile la care sunt supuși unii muncitori, atrăgând atenția asupra necesității unor măsuri mai stricte pentru protejarea drepturilor acestora.