Român în cârje exploatat de doi conaționali în Spania. L-au vândut pe 400 de euro

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Luminița M. și Vasile I., doi cetățeni de naționalitate română ce formează un cuplu, au fost condamnați la 16 ani de închisoare de Tribunalul din Barcelona (comunitatea autonomă Catalonia) pentru infracțiunea de trafic de persoane în scopul cerșetoriei, deoarece au profitat de vulnerabilitatea conaționalului lor T.P., în vârstă de 74 de ani, pe care l-au exploatat după ce l-au înșelat cu promisiuni false pentru a-l aduce în Spania.

Așezat într-un scaun cu rotile deoarece are probleme locomotorii, septuagenarul român era obligat să cerșească în cartierul Gracia din Barcelona de la 7:00 dimineața la 22:00 seara. În tot acest timp, cei doi acuzați nu îi furnizau nici apă de băut, nici mâncare, iar bătrânul era nevoit să se ușureze într-un recipient asemănător unei sticle sau în canale, la care pur și simplu se târa din cauza problemelor sale de mers pe jos. Bărbatul se hrănea cu ceea ce îi ofereau vecinii și trecătorii. Noaptea dormea pe podea, deasupra unor cutii de carton desfăcute, într-un fel de adăpost improvizat.

- Continuarea după publicitate -

În afara infracțiunii de trafic de persoane în scopul cerșetoriei, Tribunalul din Barcelona atribuie acestui cuplu de români și provocarea cu bună știință de leziuni grave asupra conaționalului lor, deoarece erau în cunoștință de cauză că T. P. era bolnav și starea sa de sănătate s-a înrăutățit, iar ei nu l-au dus la un centru medical, ceea ce constituie o „omisiune gravă”, potrivit sentinței la care cotidianul El Periodico a avut acces.

De asemenea, instanța a condamnat un al treilea inculpat, Remus R., la 10 ani de închisoare pentru trafic de persoane, după ce a preluat victima și a exploatat-o, atunci când Luminița și Vasile i-au vândut-o cu suma de 400 de euro. Instanța a stabilit și o despăgubire de 90.000 de euro pentru victimă, deși ar putea primi mai mult în viitor, pentru daune morale și ajutor pentru gradul de dizabilitate actual care trebuie evaluat.

Cuplul condamnat l-a contactat pe T.P. încă din anul 2016. Acest bărbat invalid locuia în comuna Colceag (județul Prahova). Bătrânul supraviețuia cu resurse economice limitate și cei doi l-au convins să-i însoțească în Spania pentru a practica cerșetoria, prin care i s-a promis că va obține aproximativ 100 de euro pe zi.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Înțelegerea era ca cei doi să păstreze 50%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată pentru că acuzații, potrivit rechizitoriului, n-au intenționat altceva decât „să-l folosească pentru a cerși pentru ei”. Văduv, fără copii și cu probleme de mers (avea nevoie de cârje), victima era singură și a acceptat să călătorească în Spania „cu convingerea că va câștiga suficient pentru a-și asigura traiul în viitor”, susțin judecătorii.

Cei doi inculpați împreună cu T.P. s-au deplasat la Barcelona cu autocarul în octombrie 2016. Ei s-au stabilit într-o locație din cartierul Gracia, unde au făcut o colibă pentru ca victima să aibă unde dormi. În aceeași zi în care a ajuns în Spania, T. B. a și început să cerșească, iar Luminița și Vasile „au început să-și însușească toți banii pe care i-a încasat”.

I-au luat cârjele și i-au cumpărat un scaun cu rotile. În fiecare dimineață, Luminița îl ducea în același loc, lângă un restaurant celebru din Gracia și îl lua seara târziu. Pentru a-l avea sub control, i-au confiscat documentele de identitate. Nu îi furnizau mai multe alimente sau băuturi decât o cafea cu lapte dimineața. În fiecare zi, a explicat victima, încasa aproximativ 500 de euro dar nu a putut păstra nimic pentru că inculpații îl controlau pentru a-i lua toți banii.

Din cauza rănilor care i se agravaseră, T.P. s-a întors în România în martie 2017. A fost internat într-un spital și i s-a amputat jumătate dintr-un picior. După operație, Luminița și Vasile l-au convins să se reîntoarcă în Barcelona, dar cu promisiunea că, de această dată, profiturile vor fi distribuite la 50%. Dar nu au făcut-o. Bătrânul a petrecut câteva luni cu ei și apoi l-au vândut celui de-al treilea inculpat, Remus R. pentru 400 de euro, care l-a obligat să cerșească pentru el.

Coșmarul victimei s-a încheiat abia pe 28 august 2018. Atunci el a cerut ajutor trecătorilor, din cauza durerilor mari pe care le-a avut la picior, iar vecinii au sunat la Centrul de Urgență și Intervenție din Barcelona, care a trimis doi asistenți medicali la locul respectiv. După ce l-au consultat, bătrânul a fost internat la Spitalul Sant Pau, unde i-a fost amputat piciorul stâng.

- Continuarea după publicitate -

În sentință se subliniază faptul că întoarcerea victimei în România din martie 2017 a avut loc din cauza agravării stării de sănătate a victimei, dar și pentru a „evita alertarea autorităților spaniole”.

„Perioada lungă de timp în care victima a fost expusă la condiții meteorologice extreme, fără odihnă, igienă sau tratament medical corespunzător, puțin și prost hrănită” a provocat apariția cangrenei la două degete de la piciorul stâng. Judecătorii insistă că, atunci când s-a întors la Barcelona, victima „era în aceleași condiții de exploatare ca în perioada anterioară”.

După ce cuplul și victima s-au reîntors în capitala catalană, potrivit magistraților, inculpații „nu au fost străini de agravarea rănilor victimei, pentru că a trebuit chiar să poarte piciorul bandajat și a avut dureri severe”. Dovada este faptul că a trebuit să fie internat la Spitalul Sant Pau, deoarece durerea era de o asemenea intensitate, încât trecătorilor „le-a fost milă de vaietele lui”.

Magistrații au acordat mai multă veridicitate versiunii victimei (a cărei declarație a fost înregistrată) decât dezincriminării inculpaților. În sentință se arată că „din manifestările sale se trage concluzia că, timp de aproape doi ani, Luminița și Vasile l-au exploatat și și-au însușit tot ceea ce victima a obținut cu cerșitul, profitând de vulnerabilitatea sa”.