Singurătatea unui român mort în Italia în urma unei boli necruțătoare. Gestul extraordinar făcut de italieni

Un bărbat român care locuia la Pescia, în Toscana, a murit în urma unei boli necruțătoare, după o grea suferință. Fără posibilitatea de a-l repatria, rudele și-au dat acordul să fie înmormântat de primăria din localitate, care a făcut în mod gratuit tot ceea ce era necesar pentru funeraliile conaționalului nostru: „Cei de la serviciile sociale din Pescia sunt niște oameni extraordinari, mi-au cerut toate amănuntele despre tradițiile noastre ortodoxe, ca nu cumva să greșească ceva. Până și pentru culoarea sicriului m-au întrebat cum preferăm să fie, nu au lăsat nimic la întâmplare”, ne-a povestit Vania Ungureanu, o româncă prietenă cu bărbatul decedat.

Augustin Marcel Gherasim a murit la 54 de ani, în urma unei boli crunte, bărbatul a suferit de cancer la gât. A fost operat la spitalul din Pistoia cu un an în urmă, dar, din nefericire, nu a supraviețuit bolii. Joi, 22 aprilie 2021, a decedat, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l ține în viață.

Povestea lui Marcel este una deosebit de tristă. Un om care nu a avut cunoștințele și forța necesară de a-și cere și apăra drepturile, de a-și prețui sănătatea și a da valoare propriei sale vieți. Ajuns în Italia cu mulți ani în urmă a muncit pe unde a găsit de lucru, dar niciodată cu un contract de muncă. Faptul că a lucrat mereu la negru i-a adus multe dezavantaje, îndeosebi în momentul în care s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de ajutorul medicilor italieni. Marcel nu era înregistrat ca fiind rezident în Italia și nici documente românești în curs de valabilitate nu mai deținea. Așa cum de-a lungul vieții nu s-a prețuit deloc pe sine, nici când simptomele bolii au început să iasă la iveală nu a acordat atenția necesară, a mers la spital când deja își pierduse complet vocea și cancerul era într-o fază destul de înaintată.

În ajutorul românului nostru a sărit Vania Ungureanu, o româncă din aceeași localitate, care nu a putut rămâne nepăsătoare la suferința bărbatului: „Marcel locuia cu o femeie, o fată care s-a ocupat de îngrijirea lui, dar care nu prea se descurca în relația cu autoritățile, cu medicii, așa că m-am implicat, nu am putut rămâne indiferentă. L-am ajutat, am vorbit cu cei de la primărie și am reușit să-i facem o rezidență. A fost operat, a  primit venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza), ba chiar i s-a pus la dispoziție și o locuință socială. Nu am cuvinte să mulțumesc celor de la serviciile sociale din Pescia, au făcut pentru Marcel tot ceea ce au fost în stare pentru a-l ajuta.”

Vania a fost și „vocea” lui Marcel Gherasim care nu mai reușea să vorbească după ce cancerul îi invadase căile respiratorii: „Medicii mă sunau pe mine și-mi transmiteau tot ce ținea de boala lui, el nu avea pe nimeni, era singur aici, la Pescia. I-am căutat rudele, familia, l-am găsit pe tatăl său care locuiește în România, în județul Iași, i-am spus prin ce trece fiul său, dar și el e bolnav, nu a putut face nimic pentru a-l ajuta. Nu a avut nici resursele financiare pentru a-l duce în țară după ce a murit. Marcel mai are doi copii mari, dar nu au vrut să știe nimic despre tatăl lor, nu s-au implicat”, ne-a povestit femeia română.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Vania Ungureanu. Foto: profilul Fcaebook

Singur și bolnav, fără nicio sursă de venit, Marcel a fost ajutat în cea mai grea perioadă din viața sa, care a fost din păcate și ultima, de medicii italieni, de cei de la serviciile sociale ale Primăriei din Pescia și de Vania Ungureanu. Poate nu a fost o persoană exemplară, poate nu a reușit să fie un soț și un tată bun, poate nu a avut capacitatea de a se iubi și respecta îndeajuns pe sine, dar a plătit tot cu multă suferință în ultima perioadă a vieții. Alături de el, persoane străine care l-au înțeles și i-au oferit necondiționat ajutorul.

Augustin Marcel Gherasim a fost înmormântat în cimitirul din Pescia, luni, 26 aprilie 2021. Toate costurile înmormântării au fost suportate de primăria din localitate: „A fost o înmormântare frumoasă”, ne-a spus Vania, „L-am dus întâi la biserica ortodoxă românească de la Montecatini, unde părintele Ioan Matei Tulan a ținut o slujbă, apoi la cimitir. A avut parte de tot ceea ce se face la noi în mod tradițional, colaci, colivă, până și coroane. Cei de la primărie au fost și ei prezenți și au asistat cu răbdare la toată ceremonia înmormântării. Nu avem cuvinte să le mulțumim pentru tot ce au făcut pentru Marcel, au fost alături de el până în ultima clipă.”

Distribuie acest articol