Românii rezidenți în Italia pot candida și vota la alegerile locale din luna septembrie

În toamna anului 2021, între 15 septembrie și 15 octombrie, vor avea loc alegeri locale în aproximativ 1 345 de localități din Italia. Cetățenii români, în calitate de cetățeni comunitari, vor putea participa la acest scrutin electoral, atât în calitate de alegători, cât și de candidați, a transmis Ambasada României în Italia.

În calitate de alegător

Pentru a beneficia de calitatea de alegător în procesul de alegere a primarului și consilierilor locali, cetățenii români rezidenți în Italia trebuie să se înscrie, în mod gratuit, pe listele electorale suplimentare, completând un formular pe care îl vor transmite către oficiul electoral din cadrul Primăriei locale.

Vă invităm să consultați site-ul Primăriei localității în care aveți rezidența pentru a cunoaște procedura de înscriere și formularul-tip.

În calitate de candidat

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a putea candida la funcția de consilier local, cetățenii români trebuie să fie înscriși pe listele electorale suplimentare și, în plus față de candidații italieni, trebuie să prezinte un document eliberat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România.

Adeverințele eliberate de AEP atestă că sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate în țara de origine, care se extind și în Italia.

Procedura de solicitare a acestor adeverințe este disponibilă pe portalul AEP.

Lista localităților în care se vor desfășura alegeri locale în această toamnă o puteți consulta aici.

- Continuarea după publicitate -

Indiferent de orientarea și apartenența politică, participarea la procesul electoral din Italia este o dovadă de integrare și simț civic, precum și un prilej de a face vocea comunității românești mai puternică.

@rotalianul