Român mort în Italia la numai 37 de ani. A suferit un accident la locul de muncă

Un tragic incident de muncă a avut loc noaptea trecută în Borgo Santa Maria, un orășel din provincia Latina, în Lazio, unde un muncitor român în vârstă de 37 de ani și-a pierdut viața în incinta unei companii de logistică de pe strada Macchia Grande.

Cauzele care au dus la această tragedie sunt încă neclare, informează Latina Oggi.

Echipajele medicale de urgență au ajuns rapid la fața locului, dar nu au putut face nimic pentru a salva viața conaționalului nostru.

„Încă un accident de muncă, încă o moarte albă, încă un episod care, prin numere, a devenit un adevărat raport de război,” a declarat sindicatul UGL Lazio, exprimându-și condoleanțele pentru familia muncitorului decedat.

„În primul rând – au subliniat Armando Valiani, secretarul sindicatului UGL Lazio, și Wladymiro Wysocki, responsabilul UGL Lazio pentru siguranța la locul de muncă – dorim să ne alăturăm durerii familiei tânărului muncitor, exprimându-ne cele mai sincere condoleanțe.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În al doilea rând, cerem din nou instituțiilor să adopte măsuri mai curajoase pentru a garanta siguranța celor care lucrează pe șantiere și în orice alt loc de muncă.

Considerăm că este esențial să se formeze o nouă cultură care să înceapă din școli, unde trebuie predată siguranța la locul de muncă precum o adevărată materie.”

Sindicatul a prezentat și datele publicate recent de INAIL, instituția care se ocupă de gestiunea accidentelor de muncă și bolilor profesionale în Italia.

Pe 3 iunie, instituția menționată a comunicat datele actualizate privind accidentele de muncă din primele patru luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În primele patru luni, așadar, au fost înregistrate 193.979 de accidente de muncă, față de 187.324 în 2023, o creștere de 6.655 cazuri (+3,6%).

Numărul accidentelor mortale a ajuns la 268, cu patru cazuri mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Doar în luna aprilie a acestui an, numărul raportărilor de accidente a crescut cu 2,1% în sectorul industriei și serviciilor, cu 2,7% în agricultură și cu 8,9% în sectorul public.

Creșteri semnificative s-au înregistrat în toate sectoarele clasificate ca fiind cu risc ridicat conform clasificării Ateco: +20% în închirieri și servicii de suport pentru întreprinderi, +19,2% în sănătate, +18,7% în construcții, +11,7% în transport și depozitare, și +11,6% în comerț.

„Aceste date – au concluzionat sindicaliștii italieni – trebuie să alarmeze și să dea un semnal puternic tuturor instituțiilor, deoarece trăim o urgență care afectează întreaga țară și la care trebuie să răspundem imediat și concret.”