Român mort pe un șantier din Italia, alături de alți doi colegi. Pentru moartea lor, trei persoane au fost condamnate la închisoare

În data de 27 noiembrie, Tribunalul din Crotone a emis un verdict în cazul tragicului accident de muncă din 5 aprilie 2018, care a avut loc în timpul lucrărilor de extindere a falezei din orașul calabrez.

Trei muncitori, printre care și un român, și-au pierdut viața în incident: Chiriac Dragoș Petru, cetățean român în vârstă de 35 de ani, împreună cu Giuseppe Greco (51 de ani) și Mario De Meco (56 de ani), ambii originari din Capo Rizzuto.

Gennaro Cosentino, în vârstă de 61 de ani, reprezentant legal al firmei Crotonscavi, responsabilă de lucrări și Sergio Dinale (61), arhitect și director al lucrărilor, inclusiv coordonator de siguranță, au fost condamnați pentru omor prin imprudență la patru ani de închisoare.

Giuseppe Spina (48), șeful șantierului firmei, a primit o sentință de trei ani de închisoare.

Massimo Villirillo (60), director executiv al Crotonscavi și Giuseppe Germinara (51), la acea vreme funcționar al primăriei din Crotone și responsabil de supervizarea proiectului, au fost achitați, informează Corriere delle Alpi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Accidentul a avut loc în timp ce cei trei muncitori efectuau lucrări la noua faleză din Crotone. Un vechi zid de sprijin s-a prăbușit brusc, îngropându-i sub un mal de ciment și pământ.

Giuseppe Greco și Chiriac Dragoș au decedat pe loc, iar Mario De Meco a murit o lună mai târziu la spitalul din Catanzaro, unde fusese transferat imediat după accident.

Dragoș Chiriac era din Botoșani iar la Crotone, în Italia, ajunsese cu 12 ani în urmă. Locuia cu familia, soția, cei doi copii, de 14 și 15 ani și cu mama sa, Florica. De 8 ani lucra ca muncitor la societatea „Croton Scavi”, angajat cu acte în regulă.

„Voia să mai stea anul ăsta să-și ia o mașină nouă și apoi să plece la casa lui. Dar n-a fost să fie așa… ”, ne-a spus mama lui la momentul accidentului.

În România, Dragoș și soția sa își construiseră o casă, la care sperau să se întoarcă peste puțin timp. „Și-au făcut o vilă frumoasă, este aproape gata, dar ce folos, el nu va sta în ea niciodată!”, ne-a povestit mama bărbatului român care a mai adăugat:

„Aș vrea să scrieți că era cel mai bun fiu și om din lume. Și că mama nu o să-l uite niciodată! Și că-l iubesc mult!”

Sentințele pronunțate luni, 27 noiembrie 2023, reflectă gravitatea consecințelor neglijenței în menținerea siguranței la locul de muncă.