Român oprit la aeroport în Italia, încerca să plece spre casă cu 17 000 de euro ascunși într-o gentuță

Un cetățean român a fost oprit pe aeroportul din Olbia (Sardinia) în timp ce se îmbarca în avionul care trebuia să-l ducă la București. Bărbatul avea asupra sa, ascunși într-o gentuță, 17 045 de euro, sumă mult peste limita legală de transport a banilor lichizi.

Conaționalul nostru a fost descoperit la controlul vamal de la Aeroportul „Costa Smeralda” din Olbia de către oficialii ADM (Agenzia delle dogane e dei Monopoli) Sassari. Se pregătea de îmbarcare pentru zborul spre București, dar nu a mai apucat să se urce în avion. În gentuța bărbătească pe care o avea asupra sa au fost găsiți cei 17 045 de euro, puși în două punguțe și înfășurați cu bandă adezivă.

Nu numai bărbatul român s-a lovit de această problemă, pe același aeroport a mai fost găsit un cetățean german care a declarat că are asupra sa 8 000 de euro, dar în realitate, la verificări, s-a constatat că erau de fapt 11 100. Un bărbat de naționalitate rusă a fost găsit și el cu suma de 11 450 de euro asupra sa.

În toate cele trei cazuri, călătorii au fost sancționați cu amendă, conform art. 7, paragraful 1, din Decretul legislativ 195/2008.

Dacă doriți să călătoriți dintr-o țară a UE în alta, având asupra dumneavoastră cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în altă monedă), trebuie să verificați pe lângă autoritățile vamale din fiecare țară pe care o tranzitați dacă trebuie să declarați suma respectivă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia, în momentul intrării sau ieșirii din țară, este permis transportul în numerar a 10 000 de euro, iar ce trece peste această sumă trebuie declarat la autoritățile vamale. Călătorul va completa la birourile din incinta aeroporturilor o declarație vamală cu privire la sursa banilor, pentru a se preveni activitățile ilegale.

Formularul de declarație este disponibil la birourile vamale și poate fi descărcat de pe site-ul Agenzia delle Dogane. Se completează în două exemplare, unul este reținut la biroul vamal, celălalt exemplar este primit de călător.