Un român și-a răpit fosta soție în străinătate pentru „a o duce înapoi în România și a o ucide acolo”

Un român în vârstă de 43 de ani a fost arestat preventiv în cursul zilei de vineri, 21 octombrie 2022, conform hotărârii instanței franceze de la Tribunalul din Rennes (Bretania). El a fost acuzat că și-a răpit fosta parteneră de viață la Brest, în aprilie 2021, în scopul de a o „duce cu forța” în România, relatează site-ul francez actu.fr.

De fapt, românul a fost pus sub acuzare pentru infracțiunile de „răpire într-un grup infracțional organizat” și „violență într-o întâlnire, cu folosirea unei arme” asupra fostei sale partenere de viață, o femeie de naționalitate română rezidentă în orașul Brest (Bretania), care își reconstruise viața alături de un alt bărbat.

Pe 30 aprilie 2021, actualul său concubin „tocmai se pregătea să plece foarte devreme de acasă, când cei doi și-au dat seama de prezența pe stradă a unui vehicul în care erau mai multe persoane”, a declarat președintele instanței în timpul audierii.

Concubinul a înțeles atunci că „fostul soț al concubinei sale era cel care hotărâse să vină să o ia înapoi cu forța”, astfel încât el a asistat „neputincios” la răpirea concubinei sale. În vehiculul oprit în stradă se aflau și „fiul comun al cuplului”, precum și „nepoții lor”, s-a mai precizat în sala de judecată.

Ceilalți membri ai familiei au fost iertați

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vehiculul a fost în cele din urmă „interceptat întâmplător în departamentul Var (Provența-Alpi-Coasta de Azur)”, în timp ce se îndrepta către România. La rândul ei, femeia răpită luase legătura cu concubinul ei pentru a-i spune că urmează „să fie eliberată la Nisa”, cu mențiunea că „poliția nu trebuie chemată”.

Totuși, într-o zonă de odihnă de pe autostradă, un martor văzuse inculpatul lovindu-și fosta parteneră și dăduse deja alerta. În momentul când a fost găsită, femeia avea urme de violență la nivelul feței.

Ea a mărturisit apoi că fostul soț a „amenințat-o”, că a „sechestrat-o” și a „forțat-o să urce în mașină” pentru „a o duce înapoi în România și a o ucide acolo”.

La rândul lor, pasagerii vehiculului au declarat inițial că ea „s-a urcat în mașină de bunăvoie”. De asemenea, cei doi foști soți ar fi avut „o discuție în timpul căreia femeia a subliniat faptul că nu vrea să reia conviețuirea”, iar în cele din urmă s-a convenit să „o lase în gara din Nisa”.

În cele din urmă, o nepoată a femeii răpite a recunoscut că mătușa ei „a fost puțin forțată să urce în mașină”, iar fiul cuplului a confirmat că mama lui a fost într-adevăr „răpită”. Ulterior, pasagerii au fost „exonerați” de orice vină de victima răpirii.

Încarcerat încă din 6 mai 2022, fostul soț al femeii răpite vrea acum să iasă din detenție pentru a se stabili în localitatea Quimper (Bretania). El certifică faptul că nu mai are „nimic de-a face cu fosta soție acum” și a acceptat separarea lor.

Procurorul a subliniat faptul că „riscul de neprezentare în instanță este ridicat” în măsura în care inculpatul „nu a lucrat niciodată pe pământ francez” și că are „un domiciliu relativ incert și legături în România”.

În consecință, el a solicitat reținerea sa în arest preventiv, iar instanța a dat curs solicitărilor procurorului.