Român stabilit în Italia, primul străin în Consiliul Local al orașului Marina di Massa

Consiliul Local al Primăriei orașului Massa din Toscana are pentru pentru prima dată în rândurile sale un consilier străin, pe Robert Deleanu, care a câștigat 136 de voturi preferențiale în lista de candidați a primarului Persiani.

Marina di Massa este o localitate pe malul Mării Tireniene, străjuită de Alpii Apuani, situată în apropierea carierelor de piatră de la Carrara și a parcului Național Tosco-Emilian. Se află la 36 de km de La Spezia și este „poarta” către Cinque Terre, zonă turistică extrem de cunoscută.

photo_2023-06-20_10-15-21
Robert Deleanu, consilier local la Primăria din Marina di Massa, regiunea Toscana. Sursa foto: LinkedIn

Robert Deleanu este un cetățean român care trăiește de 22 de ani în Marina di Massa împreună cu partenera sa și unde are propria sa afacere.

El a declarat conform La Nazione: „Sunt mândru de comunitatea mea, în primul rând, dar și de prietenii mei din Massa, italieni, albanezi, francezi și germani… Toți au contribuit. Este o experiență minunată și nouă pentru mine. Sper să fiu la înălțime. Voi aduce în Consiliu tot ceea ce am învățat în viață”.

Robert a venit inițial în vacanță în Italia, la cumnatul său, care trăia aici. El și partenera sa au decis să rămână, deși nu a fost o decizie ușoară. În România avea o carieră și era o persoană publică cunoscută, dar situația era complicată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A ales să rămână în Italia, unde inițial a lucrat ca salvamar, apoi a început să lucreze pentru magazinul cu articole de fierărie Sarcone, cu care colaborează și în prezent. În paralel, și-a deschis propria firmă de IT.

Anii petrecuți la Marina di Massa, care face parte din provincia Massa-Carrara, i-au permis să cunoască orașul și să devină un punct de referință pentru conaționalii săi, în special prin intermediul asociației Daciada.

photo_2023-06-20_10-31-48
Marina di Massa

„Acum sunt vicepreședintele asociației Comunitatea Română Daciada, care se întinde de la La Spezia la Viareggio, și președintele asociației pentru Massa. Această asociație există de 15 ani și reprezintă aproximativ 300 de români, dar sperăm să creștem și mai mult.”

Ca nou consilier la Primăria din Massa, Deleanu dorește să rezolve dificultățile și problemele cu care se confruntă comunitatea, dar nu numai.

Românii, dar și ceilalți străini, adesea nu își cunosc drepturile și obligațiile. Unul dintre primele lucruri pe care aș dori să le fac ar fi crearea unui centru de informare și sprijin. De exemplu, ei nu știu unde să se adreseze pentru lucruri de bază, cum ar fi obținerea cărții de identitate sau a cardului de sănătate, și de aceea sunt deseori respinși, ceea ce creează frustrare.

De asemenea, cei care și-au deschis propria afacere se confruntă adesea cu dificultăți în confruntarea cu birocrația italiană. Aș vrea să creez un birou care să-i ajute pe toți: eu sunt un consilier român, dar sunt consilier pentru toți locuitorii din Massa.”

În cadrul unei recente sărbători, primarul orașului Întorsura Buzăului, invitat alături de primarul Francesco Persiani, a propus înfrățirea orașelor. Deleanu intenționează să promoveze această propunere.

„Este unul dintre lucrurile despre care am discutat deja și voi încerca să duc proiectul mai departe,” declară Deleanu.

Pe măsură ce se așază în noul rol, Deleanu pare pregătit să folosească experiența sa de viață și profesională pentru a face schimbări pozitive în Massa, aducând o perspectivă unică în consiliul local și reprezentând interesele comunității sale și ale tuturor locuitorilor orașului.

Cu astfel de dedicare și inițiativă, viitorul pare promițător pentru consilierul local român și comunitatea pe care o servește.

Distribuie acest articol