Româncă adoptată în Italia când avea numai șase luni. Povestea emoționantă a regăsirii familiei biologice

Elena Rebeca Carini, născută în București pe 8 octombrie 1990, a fost adoptată de o familie italiană din Piacenza când avea doar șase luni.

La vârsta de opt ani, a aflat de adopția sa, iar la 30, simțind nevoia de a-și cunoaște familia biologică, a început o călătorie care s-a transformat într-un film, „The land you belong: ritorno alle origini”, prezentat la Biografilm, festival de film biografic care a avut loc la Bologna între 9 și 19 iunie 2023, informează Vanity Fair.

Elena, realizatoare a filmului, îl descrie ca fiind „un road movie existențial, ca o călătorie de întoarcere la origini făcută după 30 de ani de la adopție. Scopul este de a regăsi aceste origini, dar și de a căuta un răspuns la întrebarea universală: Cine sunt eu?”.

Ea a descoperit că are un frate adoptat în Belgia

A însoțit-o în această călătorie Gerard, un frate pe care nu știa că îl are, și el adoptat, dar în Belgia. Întrebările pentru amândoi sunt aceleași: „Ce determină cine ești? Țara în care te-ai născut? Familia care te-a crescut?” Filmul urmărește toate evenimentele, acțiunile și reacțiile, făcând spectatorul partener în această călătorie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ea mai are, de asemenea, doi frați vitregi la București și o soră vitregă în Italia.

„Niciodată nu mi-am imaginat că aș putea fi sora cuiva”, a mărturisit Elena în filmul său biografic.

1200-2023061995023 (1)
Carini Elena Rebeca împreună cu fratele său, Gerard. Sursa foto: Vanity Fair

Elena a început să își pună întrebări în 2014, când o persoană din România i-a scris pe Facebook, susținând că face parte din familia sa biologică. Dar Elena a vrut să fie ea cea care își caută rădăcinile, în ritmul ei. Legal, a trebuit să aștepte până la vârsta de 27 de ani pentru a putea vedea documentele adopției.

Făcând acest lucru, a fost profund marcată de istoria demografică a României sub Ceaușescu, cu legile care promovau nașterile a unui număr cât mai mare de copii menite să crească populația țării și impactul acestor legi asupra familiei sale.

A descoperit că era a șasea dintre frații care nu aveau toți același tată, dar și-a găsit un frate cu care are același tată și aceeași mamă: Gerard, care acum trăiește în Bruxelles și este muzician.

Deși inițial a fost entuziasmată de căutarea ei, frica a venit pe măsură ce s-a apropiat mai mult de răspunsuri. Frica de a descoperi ceva care o va defini pentru tot restul vieții ca și cum ar fi trebuit să își asume o moștenire din trecutul său.

MV5BYzcwNjFkODQtZDM0Ni00OWRjLWE3ZDUtZDM3MTY4YmY5Y2NiXkEyXkFqcGdeQXVyMjM0NjMzMzk@._V1_
Imagine din filmul The land you belong realizat de Elena Rebeca Carini

Cea mai mare emoție a apărut când a intrat în contact direct cu familia sa biologică.

„A fost extrem de emoționant, dar și foarte ciudat. Era prima dată când luam prânzul cu o altă familie a mea și nu cu cea adoptivă.

Simțeam că mă confrunt cu o altă versiune a mea – cine aș fi putut fi dacă aș fi crescut acolo. Am participat la un grătar de duminică cu această altă familie. În Italia sunt cunoscută ca Elena, dar în România sunt Rebeca, deoarece mama mea biologică se numește Elena. A fost o experiență emoțională complicată, dar la vârsta de 30 de ani, cu o identitate bine definită, am reușit să navighez prin aceste ape furtunoase fără să mă pierd.”

A trebuit să le explice familiei sale biologice că realizarea de filme este meseria ei, un lucru pe care îl iubește, și că ar trebui să o accepte așa cum este.

„Această experiență mi-a arătat că legăturile de sânge sunt adesea supraestimate. Mi-a permis să înțeleg ce este cu adevărat important pentru mine și la ce nu sunt dispusă să fac compromisuri. Trebuie să fim acceptați pentru ceea ce suntem. Când mama mea biologică mi-a cerut să renunț la filmări, a fost ca și cum ar fi negat o parte din mine.”

Elena nu a renunțat la a-și spune povestea prin intermediul unui film și întâlnirea față în față cu mama ei biologică a fost cea mai provocatoare, datorită incertitudinii despre ceea ce va descoperi și responsabilității de a nu-i fi dezvăluit acesteia în prealabil despre faptul că a continuat să filmeze.

„Am avut dubii până la final, dar dacă i-aș fi spus în mod virtual nu ar fi fost la fel. În prezență, poți transmite mai multe sentimente și, dacă ar fi fost informată din timp, adevărul ar fi fost distorsionat”, spune Elena.

Această călătorie de regăsire a rădăcinilor sale, plină de emoții și introspecție, reflectă complexitatea identității și influența pe care o are istoria personală asupra definirii noastre ca indivizi. Video trailer oficial film „The Land You Belong” mai jos:

Distribuie acest articol