VIDEO. O româncă adusă în Italia să lucreze ca badantă a fost pusă la cerșit pe stradă. Maria vrea să se întoarcă acasă

O poveste tristă este cea a unei românce de 51 de ani care a fost adusă în Italia de un conațional cu promisiunea unui loc de muncă în sectorul îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice. Numai că odată ajunsă în Peninsulă, femeia a fost obligată să cerșească pe stradă și obligată să-i dea banii bărbatului care a supus-o la un regim de semi-sclavie.

Maria este bunică și mamă a 5 copii, ea a ajuns în Mesagne, provincia Brindisi (Puglia) în urmă cu aproximativ 6 luni, când un român, Valeriu Vitan, 60 de ani, din care 20 în Italia, i-a promis că o ajută să-și găsească de lucru ca badantă.

Doar că promisiunea era una falsă, intenția bărbatului fiind cu totul alta. Bărbatul a luat-o să locuiască cu el, într-o casă de pe via Castorini, în zona industrială a orașului. O locuință fără apă curentă, fără gaz și energie electrică. O obliga să meargă în fiecare dimineață o oră și jumătate pe jos, până în oraș.

Maria a fost abuzată, lovită, umilită și pusă să cerșească pe stradă, în fața cimitirului și a magazinelor din localitate. Dacă nu aducea cel puțin 20-25 de euro în fiecare zi era lovită și trimisă înapoi pe stradă, „Am vrut să fug, dar nu am reușit”, a declarat ea carabinierilor.

În timp ce cerșea în fața supermarket-ului EuroSpin, Maria, care nu știe să vorbească deloc limba italiană, a văzut intrând două femei care vorbeau românește între ele. A intrat în vorbă cu ele și le-a povestit prin ce trece, cerându-le să o ajute. Una dintre acestea, o tânără, a luat-o cu ea și a dus-o direct la carabinieri, unde Maria a reușit să-l denunțe pe temnicerul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Înainte de a ajunge la carabinieri, Maria a rugat-o pe conaționala noastră să se oprească lângă cimitir, unde ascunsese într-o sticlă de plastic 25 de euro. Voia să strângă bani pentru a fugi și a se întoarce acasă, în România, cu autocarul.

Acum speră ca oameni cu suflet bun să-i dea o mână de ajutor cu cheltuielile de călătorie și să se întoarcă în România, unde o așteaptă copiii și nepoții pentru a petrece împreună sărbătorile de Crăciun.

Grație intervenției prompte a carabinierilor din Mesagne, sub comanda locotenentului Luigi D’Oria, la 25 noiembrie, Ziua internațională împotriva violenței împotriva femeilor, Maria a fost eliberată și persecutorul ei arestat și dus la închisoarea din Brindisi.

Femeia a fost dusă la spital unde i s-au făcut controale și s-a descoperit că are un timpan perforat, apoi a fost însoțită într-un centru de protecție a persoanelor victime ale violenței.

Mai jos, un video publicat de Antenna Sud despre cazul Mariei: