O româncă asistentă medicală în Italia: „Am trăit cel mai greu an din toată viața mea”

Daniela Greab, originară din Târgu Mureș, este asistentă medicală la Spitalul Villa Salus din Mestre (Veneto) unde, în ultimul an, a lucrat pe secția dedicată bolnavilor de Covid. Mesajul ei emoționant, făcut cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, a fost publicat de Nuova Venezia:

„Este 1 Mai, dar eu am prea puțin de sărbătorit. Aș vrea doar să păstrez un moment de reculegere și să dedic un gând colegilor care ne-au părăsit, uciși de acest virus.

Când alegi să faci meseria de asistent medical știi că pentru tine nu va exista 1 Mai: îl vei petrece pe secție, știi bine asta. Dar când, în România, m-am înscris la Universitate, nu m-aș fi putut gândi nicicum la un an ca acesta.

În secția Covid de la Spitalul Villa Salus, am văzut oameni plecând brusc dintre noi. Am luptat pentru a salva viața unei persoane, rudă cu un coleg. Părea că va supraviețui.

Am văzut un tânăr de 30 de ani internat mai mult de două săptămâni, am văzut persoane în vârstă care au refuzat să vorbească la telefon cu cei de acasă, pentru că nu se simțeau în stare, nu știu dacă din punct de vedere fizic sau psihologic. Am respectat toate regulile și totuși m-am îmbolnăvit și mi-a fost teamă și mie, pentru că văzusem ce se întâmpla de cealaltă parte.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Am trăit cel mai greu an din toată viața mea. Este dificil, este trist, mai ales când acasă ai doi copii, de 9 și 11 ani, care te așteaptă și lumea ta nu se poate termina într-o secție de spital, oricât de mult iubești această profesie. Și apoi mai este greul ăla de suportat, care nu este doar cel al costumului de protecție sau al măștii, este al celor doi ochi care se închid brusc.

Dar totuși ceva frumos îmi rămâne în suflet, colaborarea cu colegii mei, unitatea dintre noi. Pentru că atunci când îți explodează o bombă în mâini nu e ușor. Dacă reușim să ieșim din asta e doar pentru că am fost uniți.”

Conform datelor furnizate de Ambasada României, peste 10.000 de români lucrează în spitalele din Italia. Mulți dintre aceștia în ultimul an au luptat alături de colegii italieni pentru eradicarea pandemiei de coronavirus și salvarea de vieți omenești.