O româncă a câștigat în Italia Campionatul mondial de cous-cous. Claudia a concurat cu bucătari din 7 țări

Românca Claudia Maria Catana a fost desemnată duminică, 26 septembrie, drept câștigătoare a celei de-a 24-a ediție a Campionatului mondial de cous cous, organizat de la San Vito Lo Capo, în Sicilia. Rețeta sa, intitulată „Transilvania întâlnește cous cous”, i-a cucerit pe jurați.

Claudia Maria Catana este originară din Sibiu, dar trăiește la Bracciano (Lazio) unde are deschis restaurantul Cucina ai Monti.

Este prima dată când România se numără printre națiunile participante la concursul „Bia cous cous world championship”, informează trapanisi.it. Alături de Claudia, la San Vito Lo Capo au mai fost prezenți bucătari din Italia, Afganistan, Argentina, Maroc, Mauritius, Senegal și Spania.

Rețeta Claudiei, intitulată „Transilvania întâlnește cous cous”, a cuprins ingrediente precum carne de miel, gălbenuș de ou, smântână, ceapă, fructe de cătină, rubarba și foi de dafin. Ea a câștigat aprecierile juriului tehnic prezidat de bloggerul Eleonora Baldwin și format din bucătarii Andy Luotto și Mareme Cisse, campioana mondială de la ultima ediție a concursului.

Trofeul de campioană a lumii la preparat cous cous i-a fost înmânat de primarul din San Vito Lo Capo, Giuseppe Peraino și de Luciano Pollini, CEO al „Bia cous cous”, sponsor principal al festivalului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Claudia Maria Catana alături de primarul Giuseppe Peraino și de Luciano Pollini, CEO al „Bia cous cous”, sponsor principal al festivalului.

„Această victorie – a declarat Claudia – mă emoționează profund, nu mă așteptam. Cuscusul nu face parte din bucătăria noastră tradițională dar, în rețeta pe care am prezentat-o, am încercat să inventez un preparat în care grișul să se amestece cu ingrediente din bucătăria noastră, ca o îmbrățișare pe care acum ne-o permitem.”

Claudia Maria Catana. Foto: pagina Facebook Cucina ai Monti

Cuscusul (cous cous) este un aliment de bază al bucătăriilor nord-africane din Tunisia, Algeria, Maroc, Mauritania, Libia, iar într-o măsură mai mică, din Orientul Mijlociu și Sicilia.

Cuscusul este din griș, obținut din făină de grâu dur, ce se prepară la abur. Acesta este servit în mod tradițional cu carne sau/și legume.

Distribuie acest articol