Româncă de 22 de ani, ucisă în Italia de un șofer beat și drogat. Bărbatul a cerut un proces prescurtat

La aproape un an de la un tragic accident care a zguduit comunitatea românească din Italia, familia și prietenii încă mai caută răspunsuri și dreptate pentru o tânără care și-a pierdut viața la numai 22 de ani.

Miriam Ciobanu a murit pe o stradă din Pieve del Grappa, provincia Treviso, în dimineața zilei de 1 noiembrie 2022.

Ea se îndrepta pe jos, către casă, în jurul orei 4:30 dimineața, după o ceartă cu iubitul ei, când un autoturism Audi A3, condus de un tânăr de 23 de ani în stare de ebrietate și sub influența substanțelor interzise, a lovit-o cu o viteză de 158 km/oră. Limita de viteză în acea zonă era de doar 60 km/oră.

Impactul violent a aruncat-o pe Miriam pe parbriz și apoi pe asfalt, la aproximativ 80 de metri de locul accidentului.

Echipajele de urgență au sosit imediat la fața locului, dar, din nefericire, nu au putut să-i salveze viața.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În zilele următoare, șoferul, identificat ca A.G., un tânăr de 24 de ani din San Zenone degli Ezzelini, a fost arestat și acuzat de ucidere rutieră agravată de viteză excesivă și consum de alcool și substanțe ilegale.

Recent, prin intermediul avocatului său, A.G. a cerut să fie judecat într-o procedură prescurtată, solicitare care a fost acceptată de Tribunalul din Treviso. Următoarea ședință de judecată a fost programată pentru 19 martie 2024, informează Il Gazzettino.

„Cauza tehnică a accidentului a constat în viteza foarte mare cu care circula șoferul mașinii. Evenimentul ar fi fost cu siguranță evitat dacă învinuitul ar fi respectat regula de precauție, impusă de Codul Rutier, de respectare a vitezei, pentru a putea opri autovehiculul cu promptitudine în fața unor obstacole previzibile, a declarat Rossano Rassu, consultant pentru Giesse Risarcimento Danni.

Miriam era o tânără plină de viață, pasionată de călătorii și literatură, și visa să devină expert criminolog. Tocmai împlinise 22 de ani și se pregătea să se înscrie la Universitatea din Padova pentru a studia psihologia penală.

Familia este încă în stare de șoc și durere după pierderea tragică a tinerei

Părinții și rudele așteaptă cu nerăbdare ziua în care vor obține dreptate și speră că acest caz va servi drept un avertisment sever pentru alți șoferi să respecte legile rutiere și să fie conștienți de consecințele grave ale conducerii în stare de ebrietate.

Procedura prescurtată în sistemul judiciar italian se referă la un tip de proces care este mai rapid și mai simplificat decât un proces obișnuit

Acesta este adesea utilizat în cazurile în care probele sunt clare și părțile implicate sunt de acord să urmeze această cale pentru a economisi timp și resurse.

În cazul procedurii prescurtate, inculpatul poate alege să își recunoască faptele și să accepte o pedeapsă negociată în avans cu procurorul, sub supravegherea judecătorului.

Aceasta înseamnă că procesul în sine este mai scurt, nu sunt necesare audieri extinse de martori și probe, iar sentința poate fi pronunțată mai rapid.