Româncă despăgubită de statul italian cu 25.000 de euro. A fost victima unui viol în grup

Statul italian a fost obligat printr-o sentință judecătorească să despăgubească o femeie româncă, victimă a unui viol care a avut loc în Pavia, cu suma de 25.000 de euro. Decizia instanței a fost luată în urma încălcării unei directive europene de către statul italian, informează La Provincia Pavese.

Victima nu a fost despăgubită de către cei care au agresat-o

Românca a fost victima unui viol în grup în 2010, când avea 23 de ani. Cinci bărbați (numele lor nu sunt menționate pentru a proteja victima) au fost judecați și condamnați în patru procese diferite pentru această faptă.

Inițial, trei dintre ei au fost condamnați prin procedură abreviată la tribunalul din Pavia în martie 2013, sentințe care au devenit definitive în apel la tribunalul din Milano în mai 2014.

Alți doi au fost judecați la Pavia și condamnați în iulie 2014, sentințe ulterior confirmate în 2015 în apel la Milano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, după acele decizii, cei cinci nu au plătit niciodată despăgubirile stabilite de judecători: în total 40.000 de euro. Drept urmare, femeia a dat în judecată Președinția Consiliului de Miniștri și Ministerul Justiției, obținând o despăgubire de peste 25.000 de euro direct de la stat.

Această decizie a fost luată zilele trecute de Tribunalul Civil din Roma, secția a doua.

Conaționala noastră, acum în vârstă de 36 de ani, a apelat la tribunal subliniind „neîndeplinirea Directivei 80 din 2004 a Uniunii Europene de către statul italian.”

Această directivă prevede că statele membre UE trebuie să stabilească în propriile lor legi fonduri pentru victimele infracțiunilor violente. Potrivit Tribunalului din Roma, și alte decizii similare, Italia s-a conformat legislației europene doar de câțiva ani și numai după o procedură de încălcare.

Astfel, femeia, victimă a violenței la Pavia, a depus recurs încă din 2017. Inițial, statul s-a apărat susținând că incidentul de la Pavia „nu era un caz eligibil pentru cele prevăzute de Directiva UE.” Povestea s-a prelungit în instanțe, până când, în urmă cu câteva zile, judecătorul Pietro Persico a dat dreptate victimei violenței din Pavia, „certificând adoptarea tardivă a dreptului european de către statul italian.”