Româncă diagnosticată greșit cu hernie și operată, era de fapt gravidă și a născut în timpul operației

Un caz incredibil a fost raportat la Spitalul Județean Târgu Jiu, unde o femeie de 35 de ani, inițial diagnosticată și operată pentru hernie ombilicală, a fost descoperită a fi însărcinată în nouă luni în timpul intervenției chirurgicale.

1200-202308242035
Femeia care a fost diagnosticată cu hernie, deși ea era gravidă. Sursă imagine: observatornews.ro.

Medicii au efectuat imediat o cezariană, iar mama și nou-născuta se află acum în stare stabilă, relatează Observator.

Pacienta, originară din Tismana, Gorj, și deja mamă a două gemene de 16 ani, s-a prezentat la spital cu dureri abdominale intense.

După o serie de investigații, medicii au stabilit că această suferă de hernie ombilicală și au decis să o opereze.

În timpul operației însă, au constatat că femeia era de fapt în travaliu, moment în care a fost chemat de urgență un medic ginecolog.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pacienta în vârstă de 35 de ani, se află la Terapie Intensivă pentru recuperarea post-operatorie, iar nou-născutul, o fetiță de 3,2 kilograme, este internat la neonatologie. Ambele se simt bine”, a declarat Mihaela Ţicleanu, purtătorul de cuvânt al unității sanitare.

Conducerea spitalului a declanșat o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care diagnosticul de hernie a fost stabilit fără a fi detectată sarcina.

În timpul internării, pacienta a fost consultată de cel puțin patru medici și a semnat o declarație că nu este însărcinată, susținând că folosește anticoncepționale și că are menstruație.

Mihaela Ţicleanu a adăugat: „Există cazuri medicale, demonstrate și cercetate, în care femeia efectiv nu știe că este însărcinată.

Ea s-a prezentat la spital pentru dureri abdominale și a primit diagnosticul de eventrație. De asemenea, ne-a comunicat că nu a vizitat un medic în ultimele nouă luni.”

Statisticile indică faptul că în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului. Pacienta, fiind supraponderală, nu a observat modificările corporale asociate cu sarcina.

Ana Slivilescu, medic de familie, a explicat: „O femeie care cântărește 90 de kilograme… Este greu să observi că s-a îngrășat puțin mai mult.”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a menționat: „Mai multe nu am în momentul de față. Trebuie să investigăm cauza acestei confuzii și să vedem exact ce s-a întâmplat în cazul procedurilor medicale aplicate.”

Femeia a fost surprinsă și șocată de descoperire, mărturisind de pe patul de spital: „Am rămas șocată, impresionată. Cum să am o fetiță? Nu realizam. Când m-am trezit seara târziu din anestezie, mi-a spus că am o fetiță. Eu am răspuns: Nu, am două fetițe gemene acasă.”