O mamă româncă și-a ucis fiul de 17 ani. Femeia suferea de „sindromul Italia”

O mamă din Botoşani şi-a ucis fiul de 17 ani, apoi a încercat să îşi ia viaţa, anunță presa din România. Nenorocirea s-a petrecut luni dimineaţă, pe 4 noiembrie, la Săveni, în județul Botoșani. Conform specialiștilor, femeia suferea de „sindromul Italia.”

Un adoloscent de 17 ani a murit luni de dimineaţă la spital, după ce mama lui l-a înjunghiat în gât cu un cuţit. Băiatul a fost preluat de la domiciliu de o ambulanţă, dar a murit la spital.

Mama şi-a înfipt apoi cuţitul în piept, încercând să se sinucidă. A fost şi ea preluată de ambulanţă, dar a supraviețuit și e în afara oricărui pericol. Înainte să urce în ambulanţă, a mai apucat să spună că bărbatul ei ar fi ameninţat-o că pleacă de acasă cu tot cu băiat.

Specialiștii susțin că ar putea fi un episod psihotic, pus pe seama faptului că femeia lucrase multă vreme în Italia, în condiții de stres, epuizare fizică și psihică.

Potrivit apropiaţilor, femeia de 52 de ani lucrase câţiva ani în Italia şi revenise în ţara în primăvară. De atunci era foarte retrasă, relatează Știrile ProTV.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acest caz, psihologii vorbesc despre aşa-numitul „sindrom Italia”, o afecţiune psihică de care suferă, uneori, femeile care muncesc în străinătate, departe de casă şi de cei dragi.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul Socola a făcut următoarele precizări:

„Sentimente de vină, de gelozie, care apar între partenerii care stau la distanţă. Ei nu îşi mai recunosc nici membrii de familie şi fac acte de o asemenea cruzime. Sunt multe persoane care se întorc cu depresii şi psihoze mulţi sunt aduşi de familie, în urgenţă, cu ambulanţa, poliţia şi internaţi non-voluntar. De la an la an, cazurile se dublează sau chiar se triplează.”

Sociologii spun de asemenea, că ruptura de familie lasă urme adânci, iar partenerii ajung să îşi dispute copiii şi bunurile materiale într-un război care poate avea urmări tragice.

Prof. Cristina Gavriluță, sociolog, susține:

„Femeia se întoarce acasă cu o serie de traume, copiii sunt antrenaţi deseori în această ruptură din familie.”

În 2017, din cele 3.000 de femei internate la Institutul de Psihiatrie Socola, aproximativ 150 au revenit în ţara cu diferite afecţiuni psihice declanşate la mii de kilometri depărtare de casă.

Distribuie acest articol