O româncă din Elveția, șoferiță de autobuze, troleibuze și TIR-uri: „Mi-e dor de România dar m-am obișnuit în străinătate”

Crina Luncian are 35 de ani și trăiește în Elveția. Este o româncă tânără, frumoasă și şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă pe şoselele din Europa şi din Canada, la volanul tirului, dar şi ca şoferiţă de troleibuz şi autobuz. Este angajată la compania de transport public din oraşul elveţian Biel şi a devenit chiar imaginea acestei companii, ne informează cotidianul Adevărul într-un amplu articol dedicat conaționalei noastre.

Tânăra șoferiță româncă apare în reclame şi în afişele companiei unde lucrează, postate în timpul campaniilor de recrutare de personal. Recent, un ziar local din Biel a publicat povestea ei, iar două posturi de televiziune din Elveţia au difuzat interviuri cu românca.

Crina a rămas orfană de ambii părinți pe când era doar o adolescentă de numai 15 ani

A fost constrânsă, ademenită de mirajul Occidentului, să ia drumul Spaniei, unde avea o verișoară. A muncit pentru a se întreține, apoi a revenit în România unde a făcut școala de șoferi profesioniști.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A condus Tir-uri în Canada, autobuze și troleibuze în România și Germania, iar acum s-a stabilit în Elveția, la Biel.

Despre România, Crina Luncian povestește:

„M-am angajat la compania de transport public din Mediaş ca şofer de autobuz. La început a fost puţin ciudat, în sensul că oamenii nu prea aveau încredere să se urce într-un autobuz condus de o femeie. Mediaşul e un oraş mic, iar multă lume mă cunoştea, mai ales că eram şofer pe o linie care trecea prin cartierul unde locuiam. S-a întâmplat, mai ales la început, să văd că oamenii stăteau în staţie, iar dacă vedeau că vine autobuzul condus de mine, nici măcar nu se mai urcau. Preferau să-l aştepte pe următorul. Pentru mine era cumva frustrant şi mă deranja într-un fel lipsa lor de încredere.

Ulterior, tânăra s-a mutat la Cluj, unde s-a angajat ca şofer de autobuz pentru o companie privată, după care, în 2014, a plecat în Germania. A muncit pentru mai multe companii publice şi private din oraşe ca Herxheim şi Ludwigshafen, până anul trecut, în octombrie, când s-a mutat în Elveţia, la Biel.

Mi-e dor de România dar m-am obișnuit în străinătate

Recunoaște că de multe ori îi este foarte dor de ţară şi de prietenii din România, dar Crina nu se vede prea curând reîntoarsă acasă. „Mi-e dor de multe ori de ţară, dar pe de altă parte, m-am obişnuit aici. În plus, uneori e deprimant atunci când vin în România. E sărăcie, iar peste tot nu auzi decât de oameni care nu-şi pot plăti cheltuielile, de sărăcie şi de necazurile pe care le atrage asta. Nu avem infrastructură, nu avem şosele, autostrăzi, căi ferate, nu se face absolut nimic de atâţia ani. E trist să vezi că în ţară nu se schimbă absolut nimic şi că indiferent de cine se află la guvernare, lucrurile bat pasul pe loc. Pentru că ăsta e adevărul: în 30 de ani nu s-a făcut nimic important în România”, consideră Crina.

Povestea Crinei o puteți citi în întregime pe Adevărul.ro