Româncă din Italia atacată în plină stradă de un necunoscut care a stropit-o cu un lichid ce i-a provocat arsuri

O femeie de naționalitate română, în vârstă de 38 de ani, a fost atacată în plină stradă pe data de 2 decembrie, în cartierul San Basilio din Roma. Un bărbat necunoscut a lovit-o, a doborât-o la pământ și apoi a turnat pe ea un lichid necunoscut.

După 16 zile de mister, singura certitudine este faptul că românca rămâne internată în continuare la spitalul Umberto I din capitala Italie, cu prognostic rezervat. Conaționala noastră nu este în pericol de a-și pierde viața, dar are leziuni la cap și la brațe, precum și arsuri ce ar fi fost cauzate de o substanță chimică de culoare galbenă, care nu ar fi acid.

Deocamdată, atacatorul nu a fost identificat, cel puțin nu în mod oficial, deoarece anchetatorii au decis să se mențină rezervați până la deslușirea completă a misterului. Din relatările victimei reiese însă că atacul a fost comis brusc, în timp ce femeia pur și simplu mergea pe stradă. Un bărbat sau poate chiar doi, ar fi lovit-o cu un obiect contondent, făcând-o să cadă la pământ, turnând lichidul misterios pe ea și apoi fugind.

Din fericire, câțiva trecători aflați în apropiere au chemat o ambulanță și poliția. Transportată la spitalul Umberto I, femeia a fost supusă unei serii de intervenții din partea medicilor, care au reușit să limiteze efectele substanței cu care fost stropită.

Nu este clar dacă persoana responsabilă de atac este o veche cunoștință a tinerei sau o persoană cu care a avut o relație în trecut, dacă nu neapărat sentimentală, cel puțin la locul de muncă. Nu este clar nici măcar motivul care ar fi dus la acest atac brutal, iar victima susține că nu cunoaște bărbatul care a adus-o în această stare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu privire la lipsa de informare în acest sens, legată de intrarea în vigoare la data de 14 decembrie a „Decretului 188”, privind protecția vieții private a persoanelor anchetate, acum aceasta duce inclusiv la stoparea difuzării de informații de către forțele de ordine, cu privire la orice infracțiune comisă, fără acordul procurorului. Asociația Presei Romane a intervenit, vineri după-amiază, cu următoarea știre:  „Unei românce i-au fost făcute cicatrici cu acid în cartierul San Basilio din suburbiile Romei, în urmă cu câteva zile”.

Zvonurile circulă repede, iar jurnaliștii, așa cum este normal în profesia lor, cer informații de la sediul poliției. Polițiștii, fără a oferi detalii despre identitatea victimei, nu fac decât să confirme că incidentul grav chiar a avut loc. Agenții de poliție nu adaugă alte detalii, precizând: „nu știm dacă știți că prin noile prevederi nu mai putem spune nimic”. Cât despre procurorul care se ocupă de caz, acesta s-a limitat la a declara doar: „cu anchetele în curs de desfășurare, nu cred că vă pot spune nimic în acest moment”.

„Pe scurt – spune asociația care apără drepturile jurnaliștilor din Roma – în fața unui fapt de alarmă socială, relevant din punct de vedere jurnalistic și de interes public, informațiile esențiale nu sunt disponibile pentru colegi. Dacă aceasta este interpretarea noilor norme care reglementează comunicarea infracțiunilor pentru a garanta viața privată și prezumția de nevinovăție, putem spune că acestea nu numai că duc la un obstacol în calea informării, ci și la o manipulare nejustificată a opiniei publice. Cu siguranță, nu trebuie să ne amintim de luptele continue și sacrosancte privind lupta împotriva crimelor și a violenței împotriva femeilor. Totuși, în acest fel, neputând informa într-un mod complet, cădem din nou în obscuritate, într-o tăcere care este foarte rea pentru democrația noastră”.

Tot pe frontul violenței împotriva femeilor, cercetările sunt în curs de desfășurare într-o altă anchetă, privind atacul violent din partea unui bărbat asupra unei femei marocane în vârstă de 30 de ani. Aceasta a fost lovită lunea trecută în zona Nomentano, în mijlocul străzii, și forțată să se refugieze într-un bar din zonă pentru a fi salvată. La fel ca și românca, femeia marocană a ajuns la spital cu răni serioase în urma loviturilor primite de la atacatorul care a plecat, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20