Româncă din Italia care a ajuns să trăiască pe străzi, ajutată de italieni să se întoarcă la familia sa

Lucia, o româncă în vârstă de 60 de ani, care a trăit pe străzi în Torpignattara, Roma, a reușit să se reunească recent cu familia sa din România, după o perioadă îndelungată de suferință și solitudine, relatează Roma Today.

Ajunsă în Italia acum 20 de ani, împreună cu soțul ei, Lucia a rămas văduvă și fără adăpost, luptându-se inclusiv cu probleme de sănătate.

Datorită eforturilor unite ale Comunității Sant’Egidio și serviciilor sociale ale orașului, ea a reușit să-și regăsească fiul care locuiește în apropiere de București.

Totul a început când Lucia și soțul ei au părăsit România în căutarea unei vieți mai bune în Italia. Problema este că, în loc de o viață mai bună, au dat numai de necazuri

La Roma, soțul ei a găsit un loc de muncă temporar, dar, după ce l-a pierdut, cuplul a ajuns să trăiască pe străzi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După moartea soțului, Lucia a rămas singură, fără adăpost și fără să cunoască prea bine limba italiană.

Calvarul ei s-a desfășurat în cartierul estic al Romei, printre locații precum Via della Marranella și Torpignattara. A fost îm atenția serviciilor sociale municipale și voluntarilor Comunității Sant’Egidio, care au reușit să-i câștige încrederea.

Gina Schillirò, reprezentantă a Comunității Sant’Egidio din Torpignattara, a povestit despre lunga colaborare cu Lucia, care a durat aproximativ patru ani:

„Povestea noastră cu Lucia a început de acum câțiva ani – explică Gina Schillirò – și dacă am ajuns la un rezultat pozitiv, este pentru că nu am renunțat.

Este metoda noastră, să rămânem întotdeauna aproape de cei pe care îi asistăm, de cei care au nevoie de ajutor. Chiar și atunci când ne resping, își schimbă locul, se îndepărtează.

Lucia a făcut asta, dar am reușit să înțelegem unde se află, să restabilim relațiile, să-i câștigăm încrederea”.

După ce au început să discute despre familia femeii românce și au înțeles că aceasta avea copii, au reușit să obțină numărul de telefon al fiului său și să organizeze o revedere emoționantă prin video:

„Am reușit să o facem să vorbească despre familia ei – continuă Schillirò – lucru pe care nu l-a făcut niciodată în trecut. Ne-a vorbit despre copiii ei, spunea că vrea să meargă la ei, la Bruxelles, dar fără a fi în contact cu ei, așa că n-am avut încredere să o lăsăm să plece fără nicio certitudine.

În cele din urmă, mulțumită muncii biroului social operativ al Primăriei, am găsit un număr de telefon, al unui fiu care locuiește lângă București. L-am sunat și s-au văzut pe video, a fost emoționant. Și de câteva zile s-a întors la casa ei. Dar rămânem în contact, vrem să știm cum îi merge și cum stă cu sănătatea”.

„Datorită unui efort excepțional comun între Serviciile Sociale municipale, cele departamentale și Comunitatea Sant’Egidio, s-a realizat un miracol uman” – a declarat Antonino De Cinti, consilierul social al municipiului V din Roma.

„Acest efort colectiv extraordinar a permis reunirea acestei persoane cu rrudele sale din România”.

Această poveste exemplifică impactul pozitiv al solidarității și al muncii asidue în ajutorarea celor aflați în situații dificile, reamintindu-ne că fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea în bine a vieții altor persoane.