Românca din Italia care a fugit 7 km desculță pentru a-și denunța soțul după ce a bătut-o vrea acum să-l ierte

A fugit circa 7 kilometri desculță pe câmpurile agricole din localitatea italiană Mezzano (provincia Viterbo din regiunea Lazio) pentru a scăpa de soțul violent și pentru a-l denunța la carabinieri. Cu toate acestea, acum spune că vrea să-l ierte și că nu vrea să-și îndepărteze copiii de tatăl lor.

Informațiile inițiale, preluate de redacția noastră în urmă cu 5 zile de la publicația locală Corriere del Viterbo, arătau cum victima, o femeie de naționalitate română, a fost bătută crunt de soțul ei în jurul orei 11:30 din 13 ianuarie 2022. Motivul: bărbatul, de cetățenie română și el, se întorsese acasă pentru a lua prânzul la acea oră, dar nu găsise nimic pregătit și a decis să-și pedepsească soția prin violență pentru acest fapt.

Femeia a reușit, însă, să scape de el și, în timp ce ieșea din casă pentru a fugi, a luat cu ea un cuțit pentru a se apăra, în caz că va fi ajunsă din urmă de bărbat. Soțul ei a pus mâna și el pe un cuțit atunci și a urmărit-o pentru un scurt timp, dar apoi s-a oprit și s-a întors la locuința lor.

Conaționala noastră, care n-a apucat nici măcar să se încalțe când a ieșit din casă, a fugit desculță pe câmpurile agricole din Mezzano pe o distanță de circa 7 kilometri, până a reușit să iasă la un drum unde a putut cere ajutorul unui automobilist, care a condus-o apoi cu mașina la unitatea de carabinieri din localitatea Farnese.

„Era turbată, plină de sânge, avea obrazul umflat și hainele rupte. Ne-a cerut ajutor, spunându-ne că, cu câteva ore înainte, fusese bătută de soț. Bărbatul se întorsese acasă de la muncă la 11:30 și s-a înfuriat pentru că ea nu gătise încă prânzul. La un moment dat, femeia a reușit să sune la 112, dar soțul i-a smuls telefonul din mână și l-a aruncat în focul șemineului”, relata atunci comandantul carabinierilor din Farnese cu privire la acest caz.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce femeia l-a denunțat pe soțul violent, carabinierii s-au deplasat la casa izolată în care aceștia locuiau, într-o fermă agricolă de pe un teren de 600 de hectare, pentru a-l aresta pe bărbatul român. Dar acesta din urmă nu le-a ușurat cu nimic munca, opunând rezistență pasivă.

„Totul în fața copiilor, care erau dezorientați. Eram în cinci și nu am reușit să-i punem cătușele, fiindcă opunea rezistență pasivă până când unul dintre copii nu a urcat în mașină împreună cu el. În plus, percheziționând locuința, am găsit trei sticle de bere goale și stropi de sânge. Referitor la asta, bărbatul ne-a spus inițial că era sânge de animal domestic, dar a recunoscut apoi că aparținea soției sale”, a mai relatat carabinierul.

În locuința familiei de români, anchetatorii au găsit și o pușcă de vânătoare cu cinci cartușe de calibrul 16, pentru care bărbatul nu deținea permis și care a fost pusă sub sechestru de oamenii legii. În plus, au mai fost găsite și trei sticle goale de bere, dar și stropi de sânge, vărsați de româncă în urma violenței suferite.

Soțul român, apărat de avocatul Enrico Valentini, a ajuns apoi în fața unui judecător în cursul zilei de 14 ianuarie 2022 și a primit un ordin de restricție pentru a se mai apropia de soție și cei doi copii. Femeia, în schimb, a ajuns la spitalul Belcolle din Viterbo, unde medicii i-au prescris 10 zile de îngrijiri medicale pentru rănile fizice provocate de soț.

- Continuarea după publicitate -

Angajatorul celor doi soți, un antreprenor italian pe nume Pietro Camilli, a pus la dispoziția româncei și a celor doi minori un apartament aflat la circa 30 de kilometri distanță, în timp ce bărbatul, pentru a putea continua să lucreze și să-și întrețină familia, a rămas în casa de pe terenul agricol deținut de antreprenorul italian, monitorizat fiind de o brățară electronică.

În cursul zilei de 18 ianuarie, însă, a avut loc o nouă înfățișare în tribunal, iar Parchetul a cerut judecătorilor să-l supună pe soțul violent măsurii de arest la domiciliu. Surpriza a apărut, însă, când avocatul bărbatului român a adus-o chiar pe soția acestuia, victima violențelor, să depună mărturie în favoarea acuzatului.

„În această dimineață (18 ianuarie 2022 – n.r), doamna (soția românului violent – n.r.) m-a contactat pentru că nu știa unde să meargă. Atunci m-am oferit să o conduc eu în tribunal și, pe drum, mi-a explicat că da, i-a fost frică, că episodul a fost violent, dar că asta a fost a treia oară când soțul a lovit-o în ani și ani de căsnicie”, a explicat avocatul Valentini.

„Ea însăși vrea să se apropie din nou de soț, chiar dacă înțelege severitatea judecătorilor și a procurorilor, având în vedere faptele violente care, din fericire, doar uneori și nu mereu, se sfârșesc cu o tragedie”, le-a mai spus judecătorilor avocatul italian.

Cele spuse de avocat au fost confirmate și de femeia română, care le-a spus judecătorilor: „În acel moment mi-a fost foarte frică. S-a mai întâmplat și înainte, dar nu așa rău. Nu s-a întâmplat în fața copiilor, care se aflau la școală și nu erau acasă. Nu vreau să-i îndepărtez de tatăl lor.”

Fata de 15 ani, când s-a întors de la școală, i-a găsit pe carabinieri acasă în timp ce-l arestau pe tatăl ei și a izbucnit în plâng, nereușind să se oprească decât când mama ei s-a întors de la spital și a putut să o îmbrățișeze, relatează publicația Tuscia Web.

Din păcate, judecătorii de la Tribunalul din Viterbo au refuzat să-l supună pe soț măsurii de arest la domiciliu, așa cum a cerut procurorul care a condus ancheta, tocmai pentru că victima a decis să diminueze gravitatea faptelor. Cu toate acestea, au decis să mențină ordinul de restricție și obligativitatea purtării brățării electronice, împiedicându-l astfel pe român să se apropie de soția sa și de cei doi copii, în vârstă de 15 și 11 ani, la o distanță mai mică de 800 de metri.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.
@rotalianul