O româncă din Italia care se dădea drept badantă i-a cerut 16 000 de euro unui pensionar mințind că are un copil bolnav

O româncă în vârstă de 48 de ani a încercat, printr-o înșelătorie, să obțină 16 000 de euro de la un pensionar italian pe care l-a mințit că are în România un copil grav bolnav și are mare nevoie de bani pentru a-i salva viața. În momentul retragerii sumei de bani, funcționarii de la oficiul poștal din Ravenna (Emilia Romagna) au devenit suspicioși și au chemat poliția. Femeia a fost arestată și, după audierea de validare a arestului, a fost dispusă măsura interdicției de a părăsi localitatea și obligația de semnătură zilnică la sediul Poliției.

Conform publicației Corriere Romagna, Cornelia Covaci lucra ca menajeră, dar se dădea drept îngrijitoare de bătrâni, pentru a intra în contact cu persoane vârstnice și a le înșela de bani.

Bătrânul, în vârstă de 93 de ani, a declarat că a întâlnit-o cu aproximativ două luni în urmă, într-un parc public din apropierea casei sale și a decis să o ajute să-și rezolve probleme familiale, după ce femeia i-a povestit că și-a pierdut casa din România și că are un copil grav bolnav, internat în spital. Pentru a da credibilitate minciunilor sale, i-a arătat pensionarului fotografii luate de pe internet, în care se putea vedea un copil pe patul de spital.

Impresionat de lacrimile și de povestea de viață a româncei, bătrânul s-a prezentat împreună cu aceasta vineri, 18 iunie, în jurul orei 15:00, la Oficiul Poștal din Piazza Garibaldi, pentru a cere retragerea a 16 000 (șaisprezece mii) de euro din contul său. O cerere neobișnuită care a declanșat protocolul antifraudă, în vigoare la Poștă, prin care sunt semnalate poliției cazurile în care există suspiciuni din partea funcționarilor atunci când sunt retrase sume mari de bani.

De asemenea, l-au contactat telefonic pe fiul bătrânului: „Însoțit de o îngrijitoare? Tatăl meu nu a avut niciodată îngrijitoare”, ar fi răspuns el. Mai târziu, bătrânul a mărturisit polițiștilor că de fapt intenționa să scoată 11 200 de euro din cont, dar funcționarii au spus că la ghișeu a cerut eliberarea sumei de 16 000.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mașina poliției a ajuns când cei doi erau încă la ghișeu. Românca s-a prefăcut inițial că este îngrijitoarea pensionarului, dar adevărul a ieșit repede la iveală, deoarece femeia era cunoscută de forțele de ordine pentru precedente specifice. Agenții au arestat-o, ulterior fiind eliberată și dispusă de către judecător interdicția părăsirii localității, interdicția de deplasare în afara domiciliului între orele 19:00 – 08:00 și obligația de semnătură zilnică la sediul Poliției. În schimb, bătrânul italian a fost încredințat în grija membrilor familiei.

Pe lângă acestea, autoritățile au mai descoperit că femeia beneficia de Reddito di cittadinanza (un ajutor social din partea statului italian), deși în ultima perioadă lucrase câteva luni. A fost cerută revocarea imediată a plății, iar românca riscă să fie acuzată că a primit în mod nejustificat fonduri de la stat.