Româncă din Italia – critică dură la adresa egoismului și a intoleranței românilor din străinătate

Suntem cetățeni europeni dar mulți dintre noi mai poartă reminiscențele unui regim în care principiile de viață erau dictate de societate, de cei de la Putere, limitând dreptul individului de a alege.

Suntem cetățeni europeni dar trăim închiși în percepții și principii arhaice.

Suntem cetățeni europeni dar refuzăm evoluția pentru că trăim bine în stadiul de „gogoașă”,  iar „turma”, este călăuza noastră în viață.

Suntem cetățeni europeni dar refuzăm să acceptăm diversitatea arătând cu degetul și judecând aspru pe cei altfel decât noi.

Suntem cetățeni europeni, ne dorim ca lumea să ne primească oriunde cu brațele deschise în timp ce noi întoarcem spatele lumii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Suntem cetățeni europeni, mândri de așa-zisele noastre „calități” cu mult depășite de alții, însă!

Suntem cetățeni europeni dar ne vorbim de rău semenul în biserică… adică exact acolo unde smerenia, solidaritatea și umilința trebuie să fie la ele acasă.

Suntem cetățeni europeni dar refuzăm să ne integrăm, preferând izolarea și gândind că doar noi, românii, deținem adevărul absolut.

Suntem cetățeni europeni, dar încă mai trăim după principiul conform căruia nimic nu e bun dacă nu respectă regulile NOASTRE.

Suntem cetățeni europeni, avem libertate de mișcare dar ducem cu noi tot ce este mai urât din bagajul genetic al poporului nostru: invidia, ignoranța, neacceptarea ideii că a te integra într-o țară străină nu înseamnă a-ți nega identitatea ci a fi deschis și a accepta diversitatea.

Suntem cetățeni europeni dar încă ne mai săpăm între noi dupa principiul „să moară și capra vecinului.”

Suntem cetățeni europeni, dar acceptăm să fim tratați ca sclavii în momentul în care acceptăm contracte de muncă inumane sau chiar să muncim la negru.

Suntem cetățeni europeni, dar nu știm sau nu vrem să ne facem respectați, acceptăm să fim slugi la străini pe doi lei pentru că nu avem demnitate!

Suntem cetățeni europeni, dar ne cerem drepturile doar pe tribunalul Facebook-ului.
Pentru că efortul de a citi, de a ne informa despre drepturi și cum evolueaza lumea, este prea mare și prea greu pentru unii.

Suntem cetățeni europeni, dar emitem judecăți, deși nu suntem abilitați să o facem.

Suntem cetățeni europeni…(?)

Petra Iosub – Italia, Florența

Distribuie acest articol