O româncă din Italia explică de ce va participa la manifestația badantelor din 7 noiembrie

Sute de mii de femei românce lucrează în Italia în sectorul muncii casnice, ca îngrijitoare, menajere, bone, multe dintre ele la negru, fără zile libere retribuite sau alte drepturi care li s-ar cuveni prin lege.

Condițiile de viață și de muncă ale acestor lucrătoare sunt uneori la limita suportabilității, iar legislația în domeniu impune mai multe îndatoriri decât drepturi. Munca „la fix”, adică practic 24 de ore din 24 la cheremul persoanei asistate, nu este una tocmai ușoară. Legislația muncii în domeniu este una veche, cu prea puține actualizări care să protejeze sănătatea fizică și mintală a acestor femei.

Ele vor avea posibilitatea ca duminică, 7 noiembrie, să participe la Roma, în Piazza dell’Esquillino, între orele 10:00 și 14:00, la o manifestație organizată de Panca del Mutuo Soccorso, asociație sindicală națională care reprezintă lucrătorii casnici din Italia.

Petra Iosub, o româncă din Florența care lucrează în acest domeniu de mai mulți ani, a explicat pe profilul său Facebook motivele pentru care a ales să participe duminică la manifestația de la Roma:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„De ce am ales să particip la prezidiul asistenților familiari de la Roma, din 7 noiembrie: Deși am un contract de muncă regular, fac parte din această categorie de foarte mulți ani.
Experiența mea în toți acești ani poate fi subiectul unui roman. Nu îmi place să mă vait, să mă lamentez, cum spunem pe aici, pentru că, eu cred cu tărie că evoluția fiecăruia depinde doar de noi. Noi suntem stăpânii propriilor noastre vieți.

De ce am ales să particip?

– Pentru că principiul după care mă ghidez în viață este că fiecare ființă are dreptul să fie tratată demn.
– Fiecare ființă se naște LIBERĂ !

Libertatea asistentelor familiare este îngrădită de un contract național prost făcut care le obligă uneori la conviețuirea în regim de 24/24 de ore cu persoane cu patologii grave.

– Fiecare ființă are dreptul la libera exprimare.
– Fiecare ființă are dreptul să fie remunerată corespunzător pentru activitatea pe care o prestează.
– Contractul național la care asistenții familiari se raportează, este unul ce dă drepturi sporite angajatorilor în timp ce asistentelor li se cer mereu sarcini în plus, neretribuite de cele mai multe ori.
– Am ales să particip în semn de solidaritate cu toate acele asistente familiare (badante, colf, baby sitter) care zi de zi suportă umilințe și tratamente inumane.
– În semn de solidaritate cu toate acele lucrătoare care asistă bătrâni cu maladii grave, fiind ele însele predispuse la îmbolnăviri grave ori să devină pacienți în spitalele de psihiatrie.

Pentru că da, despre această armată invizibilă presa nu scrie… sau scrie prea puțin. Uneori se fac semnalări, se mai scrie câte un articol, dar doar atât, fără nici o finalitate concretă.

– Am ales să particip pentru că nu aș fi putut să accept că pot face ceva pentru aceste ființe, chiar și prin simpla mea prezență și nu aș fi făcut-o.

Sper ca acțiunea de duminică să tragă un semnal de alarmă și să fie un prim pas spre o nouă evaluare a muncii domestice, una demnă și recunoscută în drepturi ca și celelalte categorii.”

Pe același subiect mai puteți citi: Manifestație în Italia a lucrătorilor casnici. Îngrijitoarele și menajerele vor protesta împotriva condițiilor de muncă inumane.

Distribuie acest articol