Româncă din Italia, în vârstă de 19 ani, premiată de președintele țării. A ajutat copiii ucraineni fugiți din calea războiului

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, va acorda 30 de diplome de onoare „Alfiere della Repubblica” unor tineri merituoși care, prin comportamentul și atitudinile lor, reprezintă modele de buni cetățeni ai acestei țări. Printre ei se numără și Elisaveta Petronela Merfu, în vârstă de 19 ani, de origine română, care trăiește la Scalea, în Calabria.

Elisaveta Petronela Merfu, 19 ani, originară din Târgu Jiu, va primi pe data de 24 februarie 2023 diploma de onoare „Alfiere della Repubblica”, din mâinile președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Sursa foto: In Viaggio

Câștigătorii titlului de onoare „Alfiere della Repubblica” (Purtător de stindard al Republicii) s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură sau în activități culturale, științifice, artistice, sportive, în voluntariat sau organizat și participat la acțiuni de spirit civic, altruism și solidaritate.

Conform informațiilor de pe profilul Facebook, Elisaveta Petronella Merfu este originară din Târgu-Jiu, județul Gorj. Ea va primi diploma „pentru angajamentul social și activitatea de voluntariat.”

Într-un comunicat al președinției se arată că Petronela Merfu s-a dedicat de-a lungul timpului în diverse acțiuni de voluntariat, iar în ultimul an în cele de solidaritate cu copiii ucraineni care au fugit de război, prin gesturi de prietenie, cooperare, incluziune, „pentru ca diversitățile să nu devină niciodată bariere”.

Încă de la vârsta de 9 ani a participat la un proiect „Salvați Copiii”, care a avut ca scop stimularea participării tinerilor la viața școlară. În gimnaziu a început să frecventeze Punto Luce, un spațiu educațional, unde Petronela a găsit oportunități de formare și educație pe care familia ei nu i le putea garanta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acei ani, a decis să devină membru activ al rețelei de voluntariat Crescere al Sud, realizând anchete privind drepturile negate copiilor și tinerilor din zona Scalea și participând la inițiative anti-mafie.

Este unul dintre membrii fondatori ai grupului Sottosopra Scalea – Mișcarea de Tineret pentru Salvați Copiii, care promovează campanii împotriva bullying-ului și discriminării. În calitate de fost beneficiar, ea este acum voluntar la Punto Luce și se implică în ateliere de cetățenie activă.

„Este o mare bucurie să aflăm această veste, atât de bună pentru Petronella Merfu și pentru toată Scalea – a scris pe Facebook Giacomo Perrotta, edilul localității respective. A-i ajuta pe alții, în special pe cei mici, oferă o mare fericire. O comunitate devine solidă și solidară dacă toți împreună vâslim în direcția bună. Felicitări din nou!”

Premierea va avea loc pe 24 februarie 2023, la Palazzo Quirinale, din Roma, unde Elisaveta Petronela Merfu va primi diploma „Alfiere della Repubblica” din mâinile președintelui Sergio Mattarella.

Distribuie acest articol