Românca din Italia numită „Doamna albinelor” colaboratoare a pompierilor italieni în caz de intervenții

Românca din Italia supranumită de italieni „Doamna Albinelor”, trăiește la Brugherio, în Lombardia, a absolvit facultatea de drept, lucrează în compania de construcții a familiei și are un al șaselea simț când vine vorba de insecte. Se numește Irina Petrini și este expertă în intervenții privind albinele și viespile. Echipele de pompieri îi cer de multe ori ajutorul.

Irina Petrini are 34 de ani și este în Italia de zece, timp în care a devenit foarte cunoscută la Brugherio, localitatea unde a ales să trăiască. Toți cei care au nevoie apelează cu încredere la serviciile sale când este vorba de roiuri de albine și viespi, domeniu în care românca noastră a devenit mare expertă. Atât de mult încât și Departamentul de Pompieri din Merate apelează la ajutorul său când au loc intervenții mai complicate și îi solicită prezența la lecții de pregătire pe această temă.

În România a studiat la facultatea de drept și visa să devină judecător, doar că în Italia și-a descoperit o nouă pasiune: apicultura. Îndemnată de soțul său, un mic întreprinzător local, Irina a urmat în anul 2010 un curs de apicultură care, de fapt, nu era chiar o noutate pentru ea: „Nu a fost întâmplător – spune românca citată de ilcittadinomb.it – am crescut în curtea bunicii unde erau stupi de albine pe care îi îngrijea bunicul meu. Priveam zi de zi albinele și le observam comportamentul.”

După ce a absolvit cursul, Irina și-a deschis împreună cu soțul său o firmă de apicultură care a activat între 2012 și 2016 dar afacerea a eșuat din cauza erbicidelor folosite de agricultori și care sunt menite din nefericire să distrugă apicultura. „Ierbicidele au un impact teribil asupra apiculturii, afacerea noastră a devenit la un moment dat o investiție în continuă pierdere”, mărturisește românca.

Dar experiența acumulată și pasiunea pentru această îndeletnicire au făcut-o cunoscută în zona sa și oamenii obișnuiți sau chiar echipele de pompieri îi cer ajutorul când nu știu cum să scape de un roi de albine sau de viespi, să le găsească cuibul sau să le țină la distanță. „Nu știu cum reușesc, rămân și eu uimită uneori, dar metodele mele funcționează întotdeauna”, spune Irina cu modestie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mare iubitoare de natură și mediu înconjurător, „Doamna albinelor” organizează excursii pentru copii, picnic-uri și vizite la fermele din Lombardia: „Am început recent această activitate, cu o ieșire în Parcul Curone. A fost minunat să văd cât de entuziasmați au fost copiii când le-am arătat în iaz o grămăjoară de ouă de salamandră, sau când am construit o cabană cu lemne adunate din pădure. Și m-am emoționat mult când am descoperit o orhidee pe care doar în cărți o mai văzusem.” Lângă Irina, neobosită, stă mereu Sofia, fetița sa de numai 5 anișori, capabilă să distingă nenumărate specii de albine care există în natură.