Româncă din Italia oprită să urce în avion din cauza testului COVID: „Vă povestesc ce mi s-a întâmplat, să nu pățiți și voi la fel”

Italia se află în urma deciziei autorităților române pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat și toate persoanele care se întorc din această țară au obligația ca la intrarea în România să prezinte un test covid molecular, de tip PCR și să se auto-izoleze pe o perioadă de 10 zile. În cazul transportatorilor în comun (avion, autocar, microbuz) rezultatul testului se prezintă înainte de îmbarcare.

Testele rapide, de tip antigen, nu sunt recunoscute și asupra acestui aspect atrage atenția și o româncă, pe un grup Facebook, unde povestește ce i s-a întâmplat la aeroport:

„Ieri am avut bilet pentru dus în România, cu Wizz. Pentru test mă duc la o farmacie unde auzisem că se fac teste pentru covid și spun că eu am nevoie de test ‘tampone’, deoarece urmează să plec în România cu avionul și trebuie să am test negativ. M-au programat pentru luni, 26 aprilie, când mi-a dat rezultatul după 30 minute. Fac fotocopie și văd că scrie ‘Test antigenico rapido’. M-a c-am pus pe gânduri, eu cerusem ‘tampone’ (așa l-au numit cei de la ASL când l-am făcut anul trecut).

Ieri, la aeroport, când intru mă trimite la check-i, dar eu spun că am deja chekin-ul făcut, ei nu, să mă duc. Ajung acolo, arăt biletul, testul și domnișoara spune îmi pare rău testul nu este bun și mi-a rupt biletul de avion spunând că biletul l-au anulat. Banii pe bilet îi pierdusem, nu mi-i dă înapoi, rezulta că am pierdut avionul. Am cerut explicații, totuși era un test negativ, la ce se fac dacă nu-s valabile, au spus că ei nu pot face nimic, că România cere test molecular și nu acceptă test antigenic. Că nu ne primește să urcăm în avion pentru că lor le pune amendă dacă ne lasă să mergem cu testul ăsta. Am sunat la Poliția de Frontieră unde au zis că pe ei nu-i interesează testul, compania decide ce test acceptă. Am vorbit și cu poliția de pe aeroport, din Roma, au spus ‘compania decide. noi nu putem face nimic’.

Eram 5 persoane în situația asta și pe ultima sută de metri, după multe insistențe, ne-au spus că ar fi o posibilitate să ne ia, dacă facem bilet de întors pentru sâmbătă (adică dacă rămânem în țară doar pentru 5 zile) putem urca la bord și cu testul ‘antigenico rapido’. Normal că am acceptat, decât să ne întoarcem și să pierdem banii pe biletul de ieri, plus că așa nu mai făceam nici carantină. Ne face domnișoara alt bilet, de întors pe sâmbătă, ne reface chekin-ul la biletul pe care l-a rupt și plecăm spre România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ajunși în țară, cei de la DSP au spus că pe ei nu-i interesează testul, testul era doar pentru compania Wizz, să ne lase să urcăm la bord. Pentru că ei te bagă în carantină 10 zile chiar de ai test. Și atunci întreb care e diferența, dacă mă întorc în trei zile pot călători cu test rapid, dacă stau o lună îmi trebuie test molecular. În concluzie, ne-ar fi putut lăsa să urcăm la bord de la început cu testul antigen, dar au profitat de situație cu scuza că noi nu suntem în regulă.

Sfat pentru cei care vor călători pe viitor, nu faceți teste în farmacie că nu sunt cele pe care le cer pe aeroport. Unde mergeți specificați că vreți test molecular PCR, să nu aveți surpriza și să pățiți cum am pățit noi. Sau dacă vă aflați în situația mea, aveți o mică șansă (bilet dus întors în 72 de ore.) Iar pentru cine are contract de ‘badantă’, să știe că nu fac carantină dacă îl prezintă.”

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20