O româncă din Italia printre cei mai buni 100 bucătari din această țară, în cadrul unui concurs televizat

Românca Dorina Burlacu s-a clasat printre cei mai buni 100 bucătari italieni în cadrul unei preselecții televizate pentru concursul culinar național „Il miglior chef d’Italia 2022”. Concursul, aflat la a doua ediție, s-a desfășurat miercuri, 30 martie, la Milano și va fi difuzat pe platforma SKY, postul Canale Italia, din decembrie 2022. 

Românca a trecut deja de primele etape ale competiției și, după selecția de la Milano, va ști dacă va intra în grupul celor 30 de bucătari profesioniști care vor participa la finală. 

Despre Dorina Burlacu publicația noastră a mai scris și în alte ocazii. Originară din Brusturoasa (Bacău), Dorina trăiește in Italia de 30 de ani. Stabilită la Reggio Emilia, are o pasiune pentru bucătăria italiană. Deține un master în nutriție culinară și a învățat secretele gastronomiei italiene urmând zeci de cursuri de specializare, inclusiv cu mai renumiți chefi italieni, precum Gualtiero Marchesi – primul italian cu 3 stele Michelin – sau Massimo Bottura, 3 stele Michelin. A reprezentat bucătăria italiană și la Paris, timp de trei ani la rând. 

Iată un scurt interviu cu Dorina Burlacu pentru publicația Rotalianul, imediat după ce s-au terminat filmările pentru preselecția de la Milano, unde a aflat că este printre cei mai buni 100 de bucătari profesioniști. De menționat că nu ne-a putut dezvălui rețeta cu care a concurat, pentru că publicul va putea afla detalii doar când emisiunea va fi difuzată la televizor, pe platforma Sky. 

Cum ai ajuns să participi la Concursul culinar Il Miglior Chef Italia?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Am primit un telefon în timp ce mă aflam într-un magazin cu echipamente pentru gătit și în acel moment nu am dat multă importanță, dar apoi m-am informat mai bine despre ce e vorba și am decis să particip. 

Care au fost primele etape de selecție?

Am făcut un interviu la telefon, am trimis curriculum vitae și apoi o rețetă personală cu descriere amănunțită. Apoi, organizatorii mi-au comunicat că fac parte din grupul celor 100 de bucătari-chef care au fost aleși să susțină proba practică la Milano. 

Cât e de important pentru un bucătar profesionist să participe și să se califice într-o asemenea competiție?

Cred că orice bucătar dorește să participe la o competiție de acest nivel și să obțină un loc cât mai sus în clasamentul final!

Care au fost dificultățile probei de la Milano?

Cred că cel mai greu a fost să găsesc timp pentru a face foarte multe probe, necesare ca rețeta prezentată să fie perfectă. 

Când se vor ști rezultatele?

În câteva zile așteptăm comunicatul oficial. Pentru mine a fi acolo este deja echivalentul unei victorii, chiar dacă îmi doresc din suflet să ajung în finală, printre cei 30! 

Ai participat la concurs cu un coif care avea culorile Italiei. Cât de mult te simți legată de România?

Am sânge românesc, inimă de român și o mare dragoste față de țara mea de origine. Iubesc frumusețile Italiei, gastronomia italiană și sunt recunoscătoare orașului care m-a adoptat, Reggio Emilia. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în cariera mea, indiferent de naționalitate. Și vreau să mulțumesc și celor care m-au susținut în acest proiect, prietenei mele Federica, cea care m-a însoțit la Milano, și nu în ultimul rând redacției „Rotalianul”.

Concursul culinar va fi difuzat începând din luna decembrie 2022 în prime time pe Canale Italia /  83 Digital Terestru și Canalul SKY 913. Juriul este compus din: chef Simone Falcini, fondator și director al Institutului Italian de bucătărie și patiserie, Leonardo Comucci, expert în gastronomie, sommelier și Maria Grazia Celella, food blogger pentru cel mai cunoscut portal culinar italian, Giallo Zafferano.

Distribuie acest articol