Româncă din Italia, rămasă fără loc de muncă din cauza pandemiei, obligată să plătească facturile a doi fotbaliști italieni

Maria Carmen Amaliei, o femeie română rezidentă în Italia de 18 ani, s-a trezit într-o zi că trebuie să plătească facturile pentru consumul de energie electrică și gaz pentru doi fotbaliști italieni care au închiriat casa în care românca noastră locuia cu ceva timp în urmă. Conaționala noastră locuiește acum alături de fiul ei într-o casă din Jesi, iar casa în care locuia înainte și a fost închiriată de cei doi fotbaliști se află în aceeași localitate.

„Fără un loc de muncă, pe care l-am pierdut din cauza pandemiei, acum trebuie să plătesc facturile fotbaliștilor de la Jesina (echipa de fotbal din Jesi – n.r.). Am încercat în toate modurile posibile să-i fac să-mi respecte drepturile, dar nu s-a putut face nimic”, povestește Maria citată de Il Resto del Carlino.

Cum a ajuns românca noastră în această situație? Pur și simplu făcând o favoare proprietarului fostului apartament după ce s-a mutat de acolo.

„Proprietarul casei m-a rugat să nu închid contractul (de curent și gaz – n.r.) pentru că în scurt timp casa urma să fie închiriată de doi fotbaliști de la Jesina și m-a asigurat că nu voi avea cheltuieli de plătit. În schimb, facturile au continuat să-mi vină, în special cea de la gaz. Am fost și la Jesina, fiindcă știu că de cheltuielile jucătorilor se ocupă societatea, am vorbit cu noul președinte, dar nimic. Așa că după somațiile primite de la Estra Prometeo (societatea cu care a încheiat contractul pentru lumină și gaz – n.r.), care m-a anunțat că va trimite în mod inevitabil totul către Equitalia, am fost nevoită să plătesc, chiar dacă nu sunt cheltuielile mele. Chiar și pentru a închide contractul a trebuit să insist luni întregi și, într-un final, în luna decembrie au rezolvat”, relatează Maria.

Maria Carmen Aliei și facturile pe care a fost nevoită să le plătească. Foto: Il Resto del Carlino

Suma pe care a plătit-o nu este uriașă, din fericire, dar nici mică, dacă luăm în considerare faptul că în această perioadă sunt familii care nici acești bani nu-i au pentru a cumpăra de mâncare. Iar Maria, în prezent, nu are un loc de muncă și singurul ajutor financiar pe care-l primește vine din partea fiului ei care, deși elev, lucrează pe timp de vară ca sezonier.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În total sunt 90 de euro, calculând și bonusul social care mi-a fost scăzut din acele facturi și nu din cele pe care le plătesc la noua locuință. Am vorbit și cu un avocat, dar mi-a explicat că nu e convenabil să-i dau în judecată, deci pe lângă pagubă, și bătaie de joc. Unii ar spune că 90 de euro este o sumă mică, dar trebuie să țineți cont că eu nu mai am locul de muncă la curățenie din cauza pandemiei și momentan mă întreține fiul meu care merge la școală, dar are și un contract de sezonier”, spune încheiere femeia română.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20