O mamă româncă din Italia riscă să ajungă în stradă cu doi copii minori. Va fi evacuată din locuință

Perioada pandemiei a fost una deosebit de grea din punct de vedere economic pentru multe familii din Italia, restricțiile au lăsat fără un loc de muncă numeroși oameni, părinți cu copii în întreținere, care pe lângă cele necesare traiului de zi cu zi aveau de plătit și chiria casei în care locuiau.

Dar cum să te descurci când de la o zi la alta nu mai ai niciun ban de nicăieri? Când dispare spontan venitul care îți asigura ție și copiilor tăi existența sau mai bine zis supraviețuirea? Mii de familii riscă în următoarele săptămâni să fie evacuate pentru că în perioada pandemiei de Covid-19 nu au putut să onoreze plata chiriei, afirmă sindicaliștii de la Asia-Usb (Associazione Inquilini e Abitanti).

Printre aceste familii care vor fi evacuate din casele unde locuiesc cu chirie se numără și cea a Eugeniei Scocilca, o femeie în vârstă de 43 de ani, de naționalitate română, care locuiește la Roma împreună cu copiii săi, Edoardo în vârstă de 15 ani și Francesca în vârstă de 9, relatează Roma Today.

Eugenia trăiește în Italia de peste 20 de ani și de 15 locuiește într-un apartament insalubru din cartierul Alessandrino. Spunem insalubru pentru că locuința nu prea arată ca un apartament adevărat, ci este practic o structură dintr-o clădire veche transformată într-un spațiu care să poată fi închiriat și să aducă un profit proprietarului. Mucegaiul domnește peste tot și dacă nu îl curăță des Eugenia și copiii riscă să aibă probleme de sănătate.

Pentru această locuință Eugenia, pe care toți o știu de „Gina”, plătește 350 de euro chirie. „Înainte erau 450, dar având în vedere munca pe care trebuie să o fac de două ori pe an pentru mucegai, proprietarul a acceptat să-i dau 350”, a spus ea pentru sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din păcate, pentru că în lunile pandemiei nu a reușit să plătească chiria, va fi evacuată din locuință împreună cu copiii. „Întotdeauna am plătit, dar în ultimii doi ani mi-a fost greu – a spus Gina –, soțul meu nu este cu noi, iar eu am rămas fără muncă în perioada pandemiei. Acum am reușit să-mi găsesc de lucru, dar câștig 700 de euro pe lună. Mă descurc cum pot și trebuie să o fac pentru copiii mei”.

Alături de ea sunt activiștii de la „Assemblea di autodifesa degli sfratti di Roma”, o organizație de apărare a persoanelor evacuate și care oferă sprijin legal celor nevoiți să treacă prin această experiență. „Am făcut cerere pentru o locuință socială – a mai adăugat conaționala noastră – dar până acum singurul lucru care mi-a fost oferit de asistenții sociali de la Primărie este bonusul de chirie. Nu am găsit încă un proprietar care să aibă încredere și să-mi închirieze. Și rămân aici, fără să știu ce se va întâmpla”.

Reprezentanții sindicatului Asia-Usb (Asociația de chiriași și locatari), care cunosc cazul Eugeniei, au afirmat că în următoarele săptămâni mii de familii vor fi evacuate din locuințe pentru neplata chiriei în perioada pandemiei. Video AICI.