O româncă din Italia s-a vaccinat în țară cu AstraZeneca. Nu mai este necesară programarea

Specialiștii de la Comitetul Național de Vaccinare din România au decis vaccinarea cu serul AstraZeneca pentru toate persoanele care se prezintă cu buletinul de identitate, la centrele de vaccinare unde sunt locuri libere, fără a mai fi necesară programarea. Măsura ar trebui să intre în vigoare de vineri, 16 aprilie, dar unele centre, cum ar fi cele din Baia Mare, au început deja vaccinarea cu serul AstraZeneca fără programare.

Un exemplu este cel prezentat de Digi24, al româncei Livia Opriș, care locuiește de 18 ani în Italia și s-a întors în țară pentru a se vaccina. Livia nu s-a lăsat impresionată de controversele legate de vaccinul AstraZeneca și abia a aflat că în România se poate vaccina nu a mai așteptat nicio clipă.

„Mama de 75 de ani a făcut AstraZeneca. A făcut puțină febră, 37. Fiica mea, în schimb, a făcut Pfizer și a făcut febră mai mare ca de la AstraZeneca”, a spus Livia Opriș care speră că vom avea posibilitatea de a reveni la o viață normală cât mai repede dacă ne vom vaccina.

Românii cu domiciliul în străinătate se pot vaccina în țară și pot beneficia implicit de această oportunitate, de a se vaccina fără programare, prezentându-se cu buletinul și luând în considerare următoarele recomandări:

  • Să verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;
  • Să se prezinte la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;
  • Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;
  • Să se asigure că nu au simptome asociate COVID19.

Danemarca a decis să suspende definitiv utilizarea vaccinului AstraZeneca. Țara scandinavă este prima din Europa care renunță la medicamentul produs de compania anglo-suedeză. După cum au anunțat autoritățile sanitare daneze, motivele alegerii se datorează efectelor secundare „rare”, dar „grave” ale acestui vaccin.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia vaccinul AstraZeneca se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu excepția celor extrem de vulnerabile. Prin circulara din 7 aprilie 2021, Ministerul Sănătății recomandă însă utilizarea preferențială a vaccinului la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

În prezent, România continuă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.