O româncă din Italia și-a denunțat soțul după 37 de ani de violențe, dar și-a retras plângerea numai după o oră

O ceartă izbucnită într-o familie de români din Pordenone a scos la iveală 37 de ani de violențe suportate de o femeie de la soțul ei, un bărbat în vârstă de 61 de ani. După un nou scandal petrecut în sânul familiei soția a făcut o plângere împotriva soțului agresiv, dar numai după o oră și-a retras-o, când a înțeles că s-ar putea ca acesta să își petreacă mult timp în închisoare pentru teroarea la care a supus-o decenii la rând.

Ultima ceartă între cei doi, în care au fost implicați și alți membrii ai familiei, a avut loc în după amiaza zilei de joi, 25 iunie, scrie Il Gazzetino. Totul a început de la culoarea unei umbrele de soare pe care bărbatul tocmai o achiziționase. Soția ar fi preferat o umbrelă de culoarea albă, dar soțul deja cumpărase una albastră. Când femeia a insistat să aibă bonul pentru a merge să o schimbe, bărbatul s-a enervat și așa s-a declanșat scânteia care a dus la scandalul care a urmat. Soțul s-a năpustit asupra soției și a început să o lovească năprasnic cu pumnii și să o agreseze verbal.

Fiica celor doi români a încercat să-i despartă și să-și calmeze tatăl, dar fără succes. Atras de țipetele mamei, fiul în vârstă de 35 de ani, aflat și el în aceeași locuință, a sărit în ajutorul mamei sale. Cei doi bărbați, tată și fiu, s-au luat la bătaie până au spart în mii de fărâme o oglindă din camera respectivă. În acel moment, tatăl a strigat amenințându-i: „Mă duc să iau un cuțit și vă omor pe toți!” și se pare că nu glumea deloc pentru că din bucătărie s-a întors fluturând în mână un cuțit.

Soția și fiii i-au fugit din cale și până la sosirea polițiștilor, pe care i-au avizat telefonic, s-au ascuns de furia bărbatului. În jurul orei 16.10, o patrulă a forțelor de ordine a sosit la locuința familiei de români din via San Gregorio. Fiul avea o rană la un braț, provocată de cioburile oglinzii sparte în timp ce se lupta cu tatăl său. El a povestit polițiștilor că l-a lovit pe tatăl său pentru a-l împiedica să-i rănească mama. Bărbatul, care rămăsese în casă, a confirmat faptul că s-au certat, dar a negat că și-a lovit soția și fiul. Nu a recunoscut nici că ar fi avut intenția să folosească împotriva lor cuțitul cu care, spun cei doi, îi amenințase. Bărbatul a fost arestat pentru abuz în familie, amenințări și răni agravate.

Întreaga familie a fost invitată la sediul Poliției unde soția a declarat în fața autorităților că încă din anul 1983 a trebuit să suporte bătăile soțului ei și violențele acestuia asupra copiilor. O viață de chin și durere, pe care femeia a povestit-o cu lux de amănunte polițiștilor. Doar că, numai după o oră, când a aflat că soțul ei a fost luat la închisoare, și-a retras plângerea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Așadar, după doar două nopți în închisoarea din Udine, bărbatul a fost eliberat ieri de judecătorul de instrucție Rodolfo Piccin, dar nu se va putea întoarce la domiciliul conjugal deoarece a primit interdicție de a se mai apropia de soția sa.

Violența în familie este un fenomen dificil de combătut și pedepsit din punct de vedere legislativ, întrucât victima decide adesea să nu depună plângere împotriva atacatorului.

În cazul în care victima se prezintă la medic imediat după agresiunea suferită din partea partenerului și primește un prognostic care depășește peste 20 de zile de îngrijiri medicale, raportul către autoritatea judiciară vine făcut automat de către structura sanitară, conform dispozițiilor articolelor 365 și 334 din Codul penal italian.

Dacă, pe de altă parte, sunt diagnosticate leziuni cu un prognostic mai mic de 20 de zile, pedeapsa este condiționată de prezentarea plângerii de către persoana vătămată, în termen de 90 de zile de când a avut loc agresiunea.