O româncă din Italia și cei 4 nepoți ai săi, la un pas de o mare tragedie: „Dacă dormeam, eram morți cu toții”

O româncă în vârstă de 28 de ani din Carpi (Emilia-Romagna) și cei patru nepoți ai săi, dintre care doi minori, au fost transportați luni seară, 2 ianuarie, la secția Urgențe a Spitalului Ramazzini din Modena, după ce au fost intoxicați cu monoxid de carbon din cauza centralei de apartament care era defectă. „Dacă am fi dormit, acum eram morți cu toții”, a spus tânăra conform Il Resto del Carlino.

Femeia și doi dintre nepoții săi au fost apoi transferați la spitalul din Fidenza pentru a fi tratați într-o cameră hiperbară.

„Luni în jurul orei 19:00 am ajuns acasă și am făcut un duș” a povestit Otilia, care locuiește cu sora și nepoții ei, toți de origine română, într-o clădire de pe via Carlo Marx, chiar vizavi de sensul giratoriu.

„Puțin mai târziu, pe la 20:30, a ajuns acasă și nepoata mea de 16 ani, ea a avut primele simptome. A avut o durere de cap, tahicardie, a fost pe punctul de a leșina. Am sunat imediat la Urgențe și între timp eu și ceilalți nepoți, în vârstă de 21, 20 și 11 ani, am început să ne simțim rău.”

Pe lângă personalul sanitar de la 118, la fața locului au sosit și pompierii care au folosit instrumente speciale pentru depistarea monoxidului de carbon. S-a constatat că acesta era prezent în cantitate considerabilă în locuința cetățenilor români.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Gazul otrăvitor provenea de la centrala de apartament care, după cum au constatat apoi pompierii, era defectă.

„Ar fi trebuit să-i facem revizia anuală cu trei luni în urmă, dar, din păcate, este o perioadă de criză economică și pe lângă toate scumpirile, facturile și credite ipotecare, am avut multe cheltuieli.

Așa că am dat prioritate altor urgențe, ne-am gândit că nu se va întâmpla nimic în câteva luni, până ne permiteam să plătim revizia. În schimb… încă îmi dă fiori gândul la ce s-ar fi putut întâmpla dacă am fi adormit”, a mai spus tânăra româncă pentru sursa citată.

Inițial, mătușa și nepoata ei în vârstă de 16 ani au fost duse la Urgențe: „Dar am refuzat internarea când mi-au spus că trebuie să îmi facă test Covid, pentru că sunt foarte speriată după o experiență trecută. Așa că am plecat acasă unde după puțin timp s-au întors cei de la 118 și cu poliția și ne-au dus pe toți la spitalul Ramazzini”.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, au fost externați la scurt timp, întrucât erau asimptomatici, în timp ce Otilia cu nepoata de 16 ani și nepotul de 11 au fost duși la spitalul din Fidenza.

Otilia cu nepotul său, Ștefan, lângă centrala defectă. Sursa foto: Il Resto del Carlino

Otilia a povestit că un episod asemănător s-a întâmplat în urmă cu o lună:

„Eram acasă cu Ștefan, nepotul de 20 de ani, când a început deodată să ne doară capul pe amândoi. M-am culcat și am dormit multe ore, în timp ce nepotul meu a ieșit să ia puțin aer și de fapt când s-a întors acasă mi-a spus că s-a simțit mai bine, ca apoi să cadă din nou în starea de rău odată ce s-a întors în apartament. Acum putem spune că a fost din aceeași cauză.”

Distribuie acest articol