O româncă ia apărarea unui șofer italian acuzat de rasism: „Am rămas șocată de ceea ce se spune împotriva sa”

Moreno Salvetti, 41 de ani, este șofer de autobuz și până în urmă cu câteva luni era și consilier municipal în Avio, orașul său din provincia Trento. Dar acest lucru nu l-a împiedicat, mai mult decât o dată, să treacă pe lângă o stație de autobuz fără să oprească, lăsând în urmă un grup mare de imigranți care așteaptau autobuzul.

Din acest motiv, Moreno Salvetti, angajat al companiei publice Trentino Trasporti, va trebui să facă față unei măsuri disciplinare și poate chiar a unui proces. Atitudinea sa de a trece fără să oprească și de a uita în stație migranții din Marco, o suburbie a orașului Rovereto, a fost surprinsă în două videoclipuri care stau mărturie împotriva șoferului. Imigranții, care în fiecare dimineață iau autobuzul de la centrul de primire pentru a ajunge la Rovereto unde participă la cursuri legate de proiectul de integrare, au depus o plângere la procuratură la care anexează probele filmate. Ipoteza infracțiunii șoferului italian este abuz în serviciu cu circumstanța agravantă de discriminare rasială.

VIDEO aici.

În apărarea sa, s-a mobilizat primarul orașului Rovereto dar și mulți pasagerii, unii dintre ei chiar de origine străină, care zi de zi iau autobuzul condus de Moreno Salvetti:

„Iau acest autobuz de ani de zile, de pe vremea când mergeam la liceu”, declară Nora, o tânără de origine marocană, „și mi-a făcut mereu plăcere să îl întâlnesc pe Moreno Salvetti. Nu sunt italiancă nici eu dar m-a respectat întotdeauna, pe mine și pe toți ceilalți pasageri. Ne-am exprimat solidaritatea noastră” – confirmă Nora citată de ladige.it – „nimeni dintre noi, pasagerii obișnuiți nu gândește altfel decât de bine despre el. Are tot sprijinul nostru!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elena, o femeie de origine română care locuiește în Borghetto, vorbește, de asemenea, în apărarea șoferului din Avio: „Eu sunt din România dar trăiesc în Italia de peste 22 de ani. Sunt cinci sau șase ani de când fac naveta cu autobuzul ăsta și îl cunosc pe Moreno Salvetti dar nu am avut niciodată nici o problemă cu el. Am rămas șocată de toate lucrurile urâte care s-au spus la adresa sa. Este absurd să denigrezi o persoană corectă ca el, din fericire dânsul are un caracter puternic, dar altcineva în locul lui ar fi putut cădea în depresie. Nimănui nu i-ar cădea bine o astfel de acuzație. Da, sunt șoferi care tratează în mod greșit străinii, dar cu siguranță nu este el unul dintre aceia”.

Moreno Salvetti a respins la rândul său toate acuzațiile care i se aduc, informează La Repubblica.

@rotalianul