Româncă în Italia: „Vorbesc cinci limbi, dar nu găseam de lucru. Așa am deschis o spălătorie ecologică”

O româncă a deschis o afacere de succes în orașul Bari din regiunea italiană Puglia, punând bazele unei spălătorii ecologice care include și un serviciu de depozitare bagaje.

Spălătoria „LavAndare”, situată pe strada Abbrescia, nr. 7, în cartierul Madonnella, este o inițiativă inovatoare care îmbină mai multe elemente esențiale pentru comunitate, turiști și mediu.

152107072-63e74e07-4dba-46d9-8220-b2cb20f104a2
Ramona Leoca. Sursa foto: La Repubblica

Ramona Leoca, în vârstă de 55 de ani, este originară din inima Transilvaniei și este absolventă a Facultății de Limba și Literatură Română, menționează La Repubblica.

A lucrat ca interpret din limba română în limba japoneză și vorbește fluent cinci limbi. În 2002, Ramona s-a mutat în Italia, ajungând la Bari în 2015.

Căutând un loc de muncă potrivit experienței sale, a întâmpinat dificultăți:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Când angajatorii vedeau experiența mea anterioară, le era jenă să-mi ofere doar 800 de euro salariu”, a povestit Ramona. Această experiență a determinat-o să aplice la programul regional „Nidi” pentru a-și deschide propria afacere.

În 2018, Ramona și-a deschis afacerea, care la prima vedere pare doar o spălătorie, dar în spate are o abordare mult mai complexă:

„Proiectul este mult mai amplu decât ceea ce se vede din afară – a explicat Ramona – pentru că mă implic și în reciclarea plasticului. Orice calc este așezat în pungi reciclate de la magazine, plastic care altfel ar fi fost aruncat. Și folosesc detergent la vrac”, contribuind la reducerea deșeurilor.

Inițial, spălătoria era într-un spațiu mai mic, acum are la dispoziție aproximativ 120 de metri pătrați. Pentru a-și extinde serviciile, Ramona a adăugat un serviciu de depozitare bagaje, care funcționează 12 ore pe zi, de la ora 9:00 la 21:00.

„Lucrez cu multe structuri de cazare și am realizat că un serviciu de depozitare ar fi util pentru bagajele turiștilor”, a mărturisit ea. Prețurile pentru depozitare variază de la 3 euro pentru un bagaj mic până la 7 euro pentru un bagaj mare pentru 8 ore de depozitare.

În viitor, Ramona dorește să ofere servicii de self-service duminica, pentru a veni în sprijinul celor cu un program încărcat:

„Cel mai prețios lucru pe care îl avem este timpul. Și eu intervin în viața agitată a celor care lucrează la birou și când se întorc acasă nu mai au energie”, a adăugat ea.

Pentru femeile străine care își caută o oportunitate de muncă, Ramona are un mesaj de încurajare:

„Să încerce să fie independente, să lupte pentru ceea ce visează, fie că sunt de aici sau nu. Sigur, pentru femeile străine există bariera lingvistică, dar nu trebuie să renunțe.”

Pe viitor, românca visează să organizeze activități pentru străini, precum o zi dedicată bucătăriei:

„Aici sunt multe comunități, inclusiv filipinezi și pakistanezi. Ar fi frumos să îi lăsăm să se exprime prin felurile de mâncare tradiționale”, a concluzionat ea.