Româncă întoarsă în țară după 10 ani de Italia: „De 2 luni caut de lucru, însă fără succes. Luna viitoare plec înapoi”

Elena Matei, o ieșeancă în vârstă de 55 de ani, a decis să se întoarcă în România după ce și-a pierdut locul de muncă din Italia din cauza pandemiei, dar după două luni de zile de când încearcă să se angajeze undeva, în orașul ei natal, se simte nevoită să ia calea străinătății din nou.

Firmele românești, în ciuda faptului că primesc subvenții de la stat pentru a angaja persoane peste 50 de ani, nu se prea îngrămădesc să angajeze oameni din această categorie.

Potrivit publicației locale Ziarul de Iași, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) va plăti subvenţii de cel circa 2 milioane de euro către firmele care angajează persoane din categorii defavorizate de vârstă, precum şi din rândul şomerilor care mai au 5 ani până la pensie.

Cu toate acestea, Elena spune că nu a reușit să găsească un loc de muncă, iar acum este nevoită să se întoarcă din nou în Italia.

„Eu am lucrat mult timp în Italia, am peste 10 ani de străinătate. Din cauza pandemiei mi-am pierdut locul de muncă şi am venit acasă. De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes. Aici s-a ajuns, e mare păcat. Am noroc că am pus ceva bănuţi deoparte, iar de luna viitoare voi pleca din nou, tot în Italia. O rudă m-a ajutat şi mi-a găsit un alt post. Dacă românii nu ne primesc să muncim, uite că străinii ne vor”, a declarat, dezamăgită, Elena Matei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De la începutul acestui an doar 14 persoane care mai au 5 ani până la pensie au fost angajate de firmele din judeţul Iaşi, mai precizează sursa citată.

Potrivit datelor furnizate de AJOFM pentru „Ziarul de Iaşi”, au fost înregistraţi deocamdată numai 13 agenţi economici care au solicitat subvenţionarea locului de muncă pentru această categorie pe baza Legii 76/2002 (art. 85).

Suma plătită este de aproximativ 260.000 lei, iar subvenţia lunară este în valoare de 2.250 lei, acordată pentru fiecare persoană astfel încadrată.

Distribuie acest articol