O româncă a născut 7 copii prin cezariană în Italia și al optulea în România. Premieră națională pentru țara noastră

O femeie de 37 de ani, originară din judeţul Alba, a născut opt copii prin cezariană. Primii şapte în Italia şi ultimul, o fetiţă, la spitalul din Alba Iulia, fiind o premieră la nivel naţional, deoarece în România sunt recomandate cel mult trei astfel de intervenţii, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea, informează Agerpres conform unui comunicat al Biroului de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

„Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit şi de unde a revenit acasă, în Războieni, judeţul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operaţie de cezariană, la aceeaşi pacientă, se atinge un record naţional. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operaţii cezariene efectuate la aceeaşi pacientă se ridică la 10. În ţara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenţii chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea”, menționează în comunicat.

La Alba-Iulia, românca a adus la lumină o fetiță de 2,8 kg, perfect sănătoasă. De asemenea, și mămica are o stare bună de sănătate: „Mă simt foarte bine!”, a spus pacienta în ziua externării din spital.

„Vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituţie, de dorinţă, pozitivism şi tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de faţă nu mai există riscuri. Va urma o consultaţie la 6-8 săptămâni, iar în funcţie de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicaţii cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai doreşte. Noi înştiinţăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a declarat medicul primar Cristian Ţibea.

Femeia nu a optat benevol pentru naşteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situaţia medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt faţă de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau şi alţi factori medicali.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul