O româncă recruta muncitori agricoli în Italia. Le reținea jumătate din salariu pentru hrană și transport

Patru întreprinzători agricoli italieni au fost arestați de carabinierii din Castellaneta, în provincia Taranto (Puglia) cu acuzațiile de intermediere ilicită și exploatare a forței de muncă, detenție ilegală și port abuziv de arme și muniții. Aceștia exploatau muncitori pe care îi plăteau cu 4 euro la oră din care le rețineau jumătate pentru cheltuieli de masă și transport. Alături de cei patru italieni este cercetată și o femeie română în vârstă de 36 de ani care recruta și transporta lucrătorii cu camioneta pe câmp, la locul de muncă și le reținea banii din salarii.

Au fost arestați un italian de 58 de ani care deține o fermă în Gioia del Colle (Ba), unul de 53 de ani și un altul de 49, ambii din Ginosa (Ta) iar ce-l de-al patrulea de 53 de ani, din Pisticci (Mt).

În timpul anchetei s-a stabilit că rolul femeii românce era fundamental, ea căuta și recruta persoane care aveau nevoie de un loc de muncă, de obicei români și africani, pe care apoi îi ducea zilnic cu mașina pe câmp, la locul de muncă. Când muncitorii primeau salariul, ea le reținea jumătate din acesta. Fiecare oră de muncă era plătită cu 4 euro din care se li se rețineau lucrătorilor cheltuielile pentru hrană și transport. Românca a primit de la autoritățile italiene interdicție de a rămâne pe teritoriul provinciilor Brindisi, Taranto, Matera și Cosenza.

Bărbatul de 49 de ani folosea frecvent arme de foc, el a declarat că se proteja cu ajutorul acestora împotriva animalelor sălbatice. După o percheziție la domiciliul său au fost găsite 12 cartușe. În urma verificărilor, ferma din Gioia del Colle a fost sancționată de autorități și pentru nerespectarea condițiilor legale în ce privește siguranța la locul de muncă, informează La Gazzetta del Mezzoggiorno.