O româncă revenită din străinătate a deschis în România un nou tip de magazin

O tânără româncă a adus acasă, la Sibiu, un nou tip de magazin pe care l-a descoperit în străinătate, unde a lucrat mai mulți ani de zile. Magazinul de tip „zero waste” nu produce deșeuri și promovează comerțul ecologic. Un astfel de magazin este Naked Shop, deschis la Sibiu de Paula Amariei și de prietenul ei.

„Un magazin minunat cu produse durabile, etice, sustenabile, fără plastic. Înapoi la natură, să o protejăm!”, se poate citi pe pagina NakedShop.ro Magazin Zero-Waste.

Foto: Pagina Facebook NakedShop.ro Magazin Zero-Waste

Magazinele tip zero waste își propun să nu lase aproape niciun deșeu în urma lor

Produsele vândute sunt, de regulă, cele folosite în viața de zi cu zi: alimente, produse de igienă și recipiente. Magazinele de acest tip pun accentul pe materialele folosite și pe procesul de producție al produselor de pe rafturile lor: cât mai eco-friendly, cu materiale bio, de cele mai multe ori de origine locală. Un alt avantaj subliniat de magazine este că nu folosesc recipiente poluatoare. Fie sunt reutilizabile, fie sunt compostabile, fie pur și simplu nu există.

„Am locuit în străinătate şapte ani şi am fost inspirată de magazinele zero waste pe care le-am găsit la tot pasul în alte ţări. De mulţi ani mă gândeam că România are nevoie de magazine zero waste şi nu-mi venea să cred că nu exista nici unul. Mă bucur enorm că în ultimii ani s-au deschis mai multe astfel de magazine zero waste în ţară! Sper că este un model de urmat şi în alte oraşe şi un îndemn pentru sibieni să facă alegeri mai conştiente şi fără plastic”, a spus Paula Amariei pentru Ziarul Financiar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Foto: Pagina Facebook NakedShop.ro Magazin Zero-Waste

La ambalarea produselor pe care le vinde, Paula nu foloseşte plastic, ci bandă de hârtie şi ambalaje reciclate, reutilizează cutii şi ambalaje primite de la furnizori, iar produsele sunt livrate „naked”, adică neambalate, ci doar în hârtie.

La Naked Shop, totul se vinde în sistem vrac, atât produsele alimentare, cât şi cele nealimentare. „Unii clienţi sunt foarte bucuroşi că existăm şi vin cu recipientele lor pentru alimente, încearcă produse noi. Livrăm în toată ţara şi mereu primim feedback pozitiv de la clienţii care se bucură că găsesc produse sustenabile şi naturale.”

Foto: Pagina Facebook NakedShop.ro Magazin Zero-Waste

Cel mai frecvent, de la Naked Shop se cumpără şampon solid, perii pentru spălat vase, săpun natural pentru vase şi alimente vrac. Clientul vine cu propria sticlă de acasă şi o umple în magazin, pentru ca data următoare să procedeze la fel.

„Dorim să extindem gama produselor alimentare vrac, să extindem magazinul într-o locaţie mai mare, unde putem avea o gamă mai largă de produse. Nu vrem să deschidem alte magazine, dar colaborăm cu drag cu alte magazine zero waste din ţară şi susţinem viitoarele iniţiative”, a precizat Paula Amariei.