Româncă revenită din străinătate, uimită de prosperitatea din țara noastră: „Eu nu-mi permit așa ceva!”

Românii care locuiesc în străinătate au ajuns în număr mai mic pe meleagurile natale vara aceasta. Surprinzător pentru mulți, motivele nu se referă strict la situația financiară, ci și la schimbarea percepției lor asupra realităților din România.

Antonela Barraqué (fostă Moldoveanu), o româncă stabilită în Franța de 20 de ani, care a venit în vacanță în România împreună cu soțul francez și cele două fetițe ale lor, își împărtășește opinia prin intermediul publicației Timp Online:

„Nu trebuie să mă uit la prețurile din România, nici la bani. E de ajuns să mă uit în aeroporturi. Văd că românii pleacă în vacanțe mult mai exotice decât mi-aș permite eu locuind în Franța. Deci e greu, nu contestat, probabil e foarte greu, dar financiar pare că ei câștigă mult mai bine decât mine. ”

Observația sa evidențiază o dezvoltare economică în România care nu exista cu 15-20 de ani în urmă.

În prezent, deși lucrează în sistemul bancar, se află în concediu pentru a se ocupa de fetița sa care va împlini doi ani în toamnă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„De fată eram Moldovan. M-am căsătorit acum 11 ani și am două fetițe, soțul meu este francez, dar inima noastră e în România, inclusiv lui îi place foarte mult aici”, a mărturisit conaționala noastră.

Despre bani și scumpirile din ultimul timp, Antonela afirmă:

„Rata mea la bancă e de 1600 de euro, cheltuielile mele ajung la 2500 de euro. S-au scumpit prețurile și în Franța. Cu 20 de euro nu mai cumperi ce luai altădată. La fel ca aici (în România n.r.), cu 100-200 de lei nu mai cumperi ce cumpărai.”

Dincolo de aspectele financiare, Antonela subliniază provocările emoționale ale vieții în străinătate:

„În Franța îmi lipsesc foarte mult părinții. Când aud că în România este greu, mă gândesc că probabil este mai greu financiar, dar să nu ai un sprijin când ai un copil bolnav, când nu ai cu cine să-l lași, acest lucru nu se compară cu starea financiară.

Noi suntem chiar singuri. Soacra mea stă la 2000 de km, mama la 2000 de km. Trebuie să ne descurcăm așa cum putem eu, soțul și cele două fetițe. În fiecare an venim de Crăciun, de Paști, vara.”

Interesant este că Antonela consideră că, în România, există o preocupare exagerată pentru aparențe, pe care nu o observă în Franța:

„Aici aud la tot pasul: mă duc la coafor, mă duc la unghii, îmi cumpăr încă o rochiță, mă duc la o nuntă, mă duc la o aniversare, la un banchet. Aici trebuie să-ți faci unghiile ca să te duci la magazinul din colț. În România e multă preocupare pentru ce zice lumea, de parcă noi trăim cu lumea.

Românii investesc mult în case, în Franța 50% din francezi locuiesc cu chirie și nu pun mare preț nici pe mașini. În Franța, nimeni nu te analizează cum ești și nu te analizează din cap până în picioare. Chiar dacă te duci la magazin în chiloți, nu are nimeni treabă cu tine”, a spus Antonela.

Antonela concluzionează cu o perspectivă care reflectă, într-o oarecare măsură, sentimentele multor români din străinătate.

În ciuda tuturor avantajelor vieții în altă țară, există anumite aspecte care fac ca România să rămână specială în inimile lor:

„Dacă ar fi să plec, nu m-aș mai duce. Soțul meu ar veni și el în România dacă și-ar găsi de lucru. Văd că la Bistrița se construiește, se amenajează mult. Va fi în viitor un super oraș european. Mi-aș dori să mă întorc la Bistrița sau la Cluj”, a spus Antonela Barraqué.

Distribuie acest articol