Româncă revenită în țară după 20 de ani de muncă în străinătate: „Ca acasă nu e nicăieri!

O româncă originară din orașul Iași s-a întors definitiv în țară după mai mulți ani petrecuți în străinătate și a declarat că se simte la fel de străină ca atunci când a ajuns „într-o țară nouă și ți se pare că trebuie să o iei de la zero.” Cu toate acestea, schimbările pozitive care au avut loc între timp în țara noastră au convins-o că mulți români se vor întoarce în curând acasă.

Claudia Adumitroaiei are 48 de ani și de două luni își caută un loc de muncă la Iași, unde s-a întors definitiv împreună cu familia. Înainte de a pleca mai întâi în Italia, apoi în Germania, a lucrat la primărie, dar salariul era unul prea mic pentru necesitățile sale. În străinătate a lucrat timp de 20 de ani în domeniul ospitalității și acum speră să găsească ceva de lucru în HoReCa.

Ea le-a mărturisit reporterilor de la publicația Bună Ziua Iași:

„Am lucrat în străinătate, timp de 15 ani în Italia și alți 5 în Germania. Am lucrat în domeniul turistic, în restaurante, ca barista și chelneriță. M-am întors acasă și vreau să rămân definitiv aici. Acum sunt în căutarea unui loc de muncă. M-am întors din cauza singurătății, e grea. Cu familia, cu care eram în străinătate, am decis să ne întoarcem acasă.

Eu am terminat Facultatea de Agronomie și am muncit aici, în Iași, în primărie, 2 ani. Nu am fost mulțumită de salariul pe care-l aveam și atunci am ales să plec în străinătate. E greu după atâția ani de muncă în altă țară să mă întorc acasă, mă simt ca o străină. Senzația pe care o ai când mergi la început într-o țară nouă și ți se pare că trebuie să o iei de la zero, cu mentalitatea, e destul de dificilă. Dar eu sunt optimistă și cred că o să mă adaptez.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După două luni în care și-a căutat de lucru, dar nu a găsit deocamdată nicio ofertă pe placul ei, Claudia și-a depus dosarul de șomaj:

„Eu mi-am depus dosarul de șomaj în Iași și sper să-mi găsesc cât mai curând ceva de muncă. Am văzut ceva schimbări în țară, după 20 de ani de muncă în străinătate. Veneam o dată sau de două ori pe an acasă, dar să știți că eu văd schimbările și sunt pozitive. Sunt sigură că multă lume o să se întoarcă în curând acasă. Ca acasă nu e nicăieri!”