Românca Roxana Roman, premiată în Italia pentru curajul de a denunța membrii unui clan mafiot

Roxana Roman, românca din Italia care a denunțat membrii unui vestit clan mafiot din Roma, a fost premiată la Milano în cadrul decernării Premiilor Giorgio Ambrosoli, ce promovează integritatea și responsabilitatea persoanelor care în contextul activității lor profesionale s-au remarcat pentru apărarea statului de drept.

Ceremonia decernării Premiilor Giorgio Ambrosoli, ajunse la cea de-a zecea ediție, a avut loc luni seara, 17 octombrie, la Piccolo Teatro din Milano, informează Sky Tg24.

Alături de Roxana Roman, care a denunțat și trimis în închisoare patru membri ai unui clan mafiot de la periferia Romei, au mai fost premiați Claudio Clemente și Giovanni Castaldi, funcționari de la Banca Italiei, martorul justiției Lea Garofalo, polițistul Boris Giuliano, asasinat de Cosa Nostra în 1979, comisarul extraordinar Maurizio Bortoletti, sindicalistul din Sardinia Antonello Congiu, consilierul municipal Rossella Pera și antreprenorul Giuseppe Piraino din Palermo.

Roxana Roman la decernarea premiului Giorgio Ambrosoli. Foto: Sky Tg24

Roxana Roman, împreună cu soțul său, Marian, au denunțat membrii clanului mafiot Casamonica în luna aprilie 2018, după ce le-au distrus barul pe care îl dețin în cartierul Romanina de la periferia capitalei italiene.

„Ceea ce am făcut este ceva normal pentru mine, sper să devină normal și pentru ceilalți, nimeni nu trebuie să accepte o astfel de situație”, a declarat românca după ce în 2019 a fost declarată eroină de președintele Italiei, Sergio Mattarella. Articol aici: Românca Roxana Roman, declarată eroină în Italia de președintele acestei țări

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre Premiile Ambrosoli

Giorgio Ambrosoli a fost un avocat italian din Milano. Numit comisar lichidator al Băncii Private Italiene și al activităților financiare ale bancherului Michele Sindona, a fost asasinat la 11 iulie 1979 de un asasin angajat de Sindona însuși.