O româncă a scăpat de închisoare în Italia, deși inițial a fost condamnată la 6 ani și trei luni

O româncă în vârstă de 45 de ani a scăpat de închisoare în Italia după ce a declarat că nu a fost informată de procesul în care a fost judecată pentru complicitate la tâlhărie. Ea a fost arestată pe data de 1 iulie, la Reggio Calabria și dusă la închisoare unde ar fi trebuit să execute o pedeapsă de 6 ani și trei luni pentru complicitate la tâlhărie, dar a fost eliberată în urma intervenției avocatului său, care a dovedit că românca nu a fost înștiințată de faptul că era judecată și nu a avut astfel posibilitatea de a se apăra în instanță sau de a face recurs.

Procedura nu a fost niciodată adusă la cunoștința femeii, relatează Tp24. De altfel, când carabinierii au bătut la ușa locuinței sale, în via Porsenna, din localitatea Ribera, nimeni nu le-a deschis ușa, românca fiind de negăsit. Din acest motiv, avocatul Luigi Pipitone a reușit să-i obțină eliberarea din închisoare.

Sentința a fost pronunțată în luna octombrie 2021 și pentru că numita Marinela Costălău nu a făcut recurs (neștiind de proces), ea a devenit definitivă în luna martie a acestui an. După ce a fost arestată, femeia a apelat la avocatul Luigi Pipitone care a obținut la Curtea de Apel din Palermo suspendarea executării pedepsei aplicate. Marinela Costălău a fost eliberată din închisoare. A fost, de asemenea, avansată și cererea de anulare a hotărârii judecătorești de condamnare.

Femeia a explicat că pe data de 16 martie 2018 se afla împreună cu Silvia Mariana Strună, în vârstă de 27 de ani, care locuia cu ea la Ribera, când aceasta din urmă s-a îndepărtat -pentru ceva timp, apoi a revenit spunându-i: „Hai să plecăm, hai să plecăm…”. Cu câteva minute mai devreme, conform sentinței, Silvia Mariana Strună ar fi jefuit o persoană în vârstă furându-i portofelul în care se aflau 870 de euro și documentele de identitate.

La proces, victima, un italian în vârstă de 82 de ani, a povestit că o întâlnise pe Strună cu o zi înainte, la piața din Ribera, unde femeia i-a cerut să o ducă numaidecât cu mașina până la închisoarea Sciacca, unde trebuia să-l vadă pe soțul său închis acolo. Apoi, s-au pus de acord ca a doua zi să se întâlnească pentru o partidă de amor, la prețul de 50 de euro. Când s-au întâlnit, însă, femeia i-a smuls portofelul din mâini, fracturându-i un deget.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Documentele de identitate i le-a lăsat la un bar solicitându-i să nu facă nicio plângere la autorități. Bătrânul, în schimb, a mers direct la carabinieri unde a relatat cele întâmplate. În urma procesului, Silvia Mariana Strună a fost condamnată tot la 6 ani și trei luni de închisoare, dar nici ea nu a fost prezentă în instanță, fiind de negăsit.