Româncă din Italia: Am fost la ANAF și am aflat ce trebuie să faci ca să nu plătești taxe și în România

Mii de contribuabili români au fost anunțați că trebuie să plătească diverse sume la ANAF, pentru asigurările de sănătate. Fisc-ul nu le-a dat prea multe explicații și a stabilit ca termen de plată data de 30 iunie. Atât românii care au avut venituri foarte mici, din dividende sau dobânzi bancare, cât și cei care au muncit în străinătate, s-au trezit că sunt buni de plată.

Spre exemplu, Marcela Marchidan, care este plecată în străinătate și stabilită în Italia de foarte mulți ani, dar avea în România cont deschis la bancă în perioada anului 2015. Acum, după 4 ani, a aflat de la ANAF că trebuie să plătească statului suma de 348 de lei, asigurări de sănătate pe anul respectiv. În situația Marcelei sunt mii de români care au aflat că trebuie să plătescă statului contribuția la sănătate corespunzătoare salariului minim pe economie, chiar dacă veniturile lor au fost foarte mici sau dacă sunt plecați în străinătate.

Marcela s-a prezentat personal la biroul autorității fiscale române din România și de acolo ne-a transmis:

«Am fost la ANAF și mi-au cerut doar certificatul de rezidență fiscală primit de la „Agenzia delle Entrate” din Italia, tradus și legalizat, fără apostilă. Mi-au spus că este suficient acest document pentru a demonstra că am avut rezidența fiscală în străinătate în anul respectiv și astfel nu am de plătit nimic statului român. Doar acest document este necesar!»

Pentru a nu se mai trezi cu surprize, Marcela a depus la ANAF și certificatele de rezidență fiscală pentru anii 2016 și 2017.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai jos, certificatul de rezidență fiscală eliberat de „Agenzia delle Entrate” pe care românca l-a prezentat la biroul ANAF din România și care o scutește de plata taxelor la statul român:
La data de 14 mai însă, Guvernul României a dat o amnistie fiscală pentru persoanele fizice prin care a decis ca 600.000 de persoane să fie scutite de plata CASS. Este vorba despre cei care au venituri sub nivelul salariului minim şi au acumulat datorii la contribuţia de sănătate în perioada 2015-2017.

De amnistie vor beneficia şi persoanele care nu au avut venituri în aceşti ani. Cei care au plătit deja contribuţiile îşi vor putea recupera banii la cerere.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Pentru cei care au plătit aceste contribuţii în urma deciziilor de impunere aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări care poate fi făcută fie prin spaţiul virtual sau printr-o cerere scrisă. Sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot fi păstrate la nivelul statului pentru eventualele compensări”.

Distribuie acest articol