Româncă vaccinată anti-Covid în Italia: „Am făcut-o pentru cei dragi de acasă, dacă mă îmbolnăvesc eu îi expun și pe ei”

Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 este în curs de desfășurare în Italia. A început la 27 decembrie 2020, simultan cu celelalte țări UE, iar primele persoane care au primit vaccinul au fost cele care lucrează în domeniul sănătății. Printre ele și românca Daniela Husar, care activează ca operator sanitar la Bologna. Aceasta ne-a declarat: „Soțul meu are grave probleme de sănătate, mereu mi-a fost teamă că aș putea lua virusul și i l-aș putea transmite, de aceea nu am stat nicio clipă pe gânduri când am fost întrebată dacă doresc să-l fac.”

Daniela a primit prima doză de vaccin luni, 4 ianuarie, urmând să facă ce-a dea doua doză la 25 ianuarie

„Au trecut 4 zile de atunci și nu am absolut nicio reacție adversă, mă simt foarte bine și mă bucur că mi s-a dat posibilitatea să fac vaccinul. Fiecare e liber să decidă pentru el, dar numai printr-o vaccinare colectivă, numai după ce un număr cât mai mare de oameni se vor vaccina împotriva acestui virus, ne vom putea întoarce la viața normală pe care o aveam înainte de pandemie.”

În lunile din primăvara trecută, când pandemia a pus în genunchi Italia, Daniela a lucrat direct cu bolnavii Covid:

„Jumătate dintre colegele mele s-au îmbolnăvit de Covid – ne-a povestit conaționala noastră – eu am avut noroc, nu m-am infectat, dar în fiecare zi mă întorceam acasă cu teama că aș putea duce virusul partenerului meu de viață care tocmai fusese diagnosticat cu cancer. El făcea chimioterapie și eu lucram cu virusul, vă închipuiți prin ce treceam în fiecare zi când mă întorceam acasă? De aceea dacă ne-ar fi întrebat cine ar vrea să fie prima persoană vaccinată din Italia eu aș fi răspuns fără ezitare.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nimeni nu m-a obligat să fac vaccinul Anti-Covid, deși lucrez în domeniul sanitar a fost alegerea mea personală”

Daniela ne-a povestit procedura pe care a trebuit să o urmeze:

„Am primit pe adresa de email, la fel ca toți colegii mei, întrebarea dacă vreau sau nu să fac vaccinul și a trebuit să răspund cu opțiunea mea apoi, printr-un alt email pe care l-am primit, am fost programată. Până în ultima clipă am avut posibilitatea să renunț și să înștiințez că m-am răzgândit, dar cum aș fi putut să fac asta când eu abia așteptam să sosească acest vaccin? M-am prezentat la centrul de vaccinare din Piazza della Costituzione (Bologna), am completat un formular, în care eram întrebată dacă am simptome de răceală, dacă sunt însărcinată sau dacă am alergii etc., apoi mi-a fost făcut vaccinul.”

„Nu am avut nicio reacție adversă”

„Nu te lasă să pleci imediat după ce ai primit vaccinul, rămâi 15-20 de minute sub observație pentru că sunt persoane care nu știu că au anumite alergii și atunci se ia această măsură de siguranță. Din aproximativ 100 care am fost în orarul la care am fost eu programată, nimeni nu a avut nicio reacție adversă atunci, pe moment. Eu cel puțin, acum, după patru zile, sunt bine, în afară de durerea înțepăturii în mușchi pe care am simțit-o inițial, nu am nimic”, ne-a mărturisit Daniela.

„Așa după cum toți am putut vedea, există foarte multe persoane sceptice și neinformate, care susțin că totul este o conspirație îndreptată împotriva omenirii, eu sper ca pe parcursul campaniei de vaccinare, cu exemple de persoane care nu ezită să recurgă la acest mod de imunizare, tot mai mulți negaționiști să își schimbe opinia și să înțeleagă în cele din urmă că vaccinul este unica noastră salvare, unica posibilitate să ne întoarcem la viața normală pe care o duceam cu toții înainte de această pandemie.”

Un număr de 412.619 de persoane au fost vaccinate în Italia până la ora 09:30 din data de 8 ianuarie 2021. Cele mai multe în regiunile Lazio (49.450), Veneto (45.919) și Sicilia (44.211).

Totalul persoanelor vaccinate în Italia la ora 9:30 din 8 ianuarie 2021 este de 412.619