Românce de succes în Italia, conferință dedicată femeilor migrante din diferite domenii de activitate

Sâmbătă, 9 iulie 2022, la Villa Fornarola – Albano Laziale (lângă Roma),  a avut loc, sub patronajul Regiunii Lazio, al Ambasadei României în Italia și Primăriei din Albano, o Conferință –  Workshop dedicată femeilor,  intitulată „IO, DONNA” (Eu, Femeia). Evenimentul a fost organizat de Asociația româno-italiană Propatria, cu sediul la Roma, împreună cu asociațiile Villaggio Romeno (Albano) și Spirito Romeno (Pavona). La Conferință au participat și numeroase românce de succes din Italia, care s-au impus în cele mai diferite domenii de activitate. Ele au povestit propria experiență în Peninsulă, cu lumini, umbre, propuneri concrete, reușind, prin cuvintele lor, să emoționeze publicul prezent în sală. 

Întâlnirea a evidențiat munca adesea subestimată a femeilor, contribuția lor la crearea unei societăți mai sigure, mai juste și mai echitabile, cu un accent deosebit pe femeile migrante și modul în care au reușit să depășească multiplele crize din ultimii ani. Într-un cadru extins, s-a discutat și despre situația și primirea femeilor ucrainene refugiate în urma războiului, fiind evidențiat rolul României, aflată în prima linie la nivel european. Au participat invitați din diferite țări: Italia, România, Ucraina, Rusia, Camerun, Nigeria, marea majoritate fiind femei. 

Din partea instituțiilor italiene și române, au intervenit: Ileana Piazzoni (Director al secretariatului tehnic la Ministerul pentru Egalitatea de Șanse și Familie), Marietta Tidei – (Președinte al Comisiei de Dezvoltare Economică – Regiunea Lazio), Luca Andreassi (viceprimarul orașului Albano Laziale) și Luiza Pufu, consilier diplomatic la Ambasada României în Italia.

Mioara Moraru, președinta Asociației Propatria, a ilustrat obiectivele proiectului Pavona CulturAction, care „promovează întâlnirea interculturală și dialogul, prin trei inițiative diferite și complementare, desfășurate pe parcursul lunii iulie: prima, dedicată tradițiilor românești, a doua – rolului femeii în societate, iar a treia, unei teme la fel de importante: educația în școli”.

La microfon, Mioara Moraru, președinta Asociației Propatria. Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

„Este o deosebită plăcere să fiu aici cu voi toți. Aici, în zonă, faceți o treabă grozavă! Este pozitiv pentru noi, ca instituții italiene, să avem un punct de reper precum comunitatea românească, prin asociațiile active în teritoriu. Putem vorbi de integrare în toate sensurile, de o cunoaștere reciprocă, bilaterală ”- a spus viceprimarul din Albano, Luca Andreassi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Luca Andreassi, viceprimarul localității Albano (Lazio). Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

În discursul său, Ileana Piazzoni, de la Ministerul Familiei italian, a amintit că: „Femeile migrante sunt adesea victime ale discriminării multiple în țara noastră, dar există un decalaj care privește femeile în general în Italia. Deși Italia a făcut, în ultimii ani, cel mai mare salt înainte în comparație cu alte țări din UE, decalajul față de țări europene avansate este încă foarte mare. Dar acum avem o strategie națională pentru egalitatea de gen, un plan pe termen lung pentru combaterea inegalității între femei și bărbați. Strategia identifică priorități, iar una dintre acestea este, desigur, munca, de la angajarea femeilor, la salarizarea echitabilă, trecând prin formare. Nu este doar o chestiune de egalitate pentru femei, ci este un pas indispensabil de făcut pentru dezvoltarea socio-economică a întregii țări. Mai mult, am demarat o reformă a politicilor pentru familie, cu scopul de a reechilibra contribuția părinților în cazul cuplurilor cu copii. Tocmai în familii trebuie să înceapă o schimbare culturală profundă. Astăzi avem o oportunitate unică, cea a fondurilor europene, cu care trebuie să facem față dezechilibrelor, agravate de pandemie. Am asistat la o creștere a diferitelor tipuri de violență împotriva femeilor, de la cea fizică la cea economică. În fine, noua criză provocată de invazia Ucrainei ne vede obligați să facem față altor provocări, precum lupta împotriva abuzurilor și a fenomenului traficului, precum și integrarea femeilor refugiate, prin formare și muncă”.

Marietta Tidei, consilier regional, a împărtășit câteva considerații cu privire la experiența sa personală și profesională, ca președinte al Comisiei pentru dezvoltare economică a Regiunii Lazio, funcție în care mulți s-ar aștepta să fie un bărbat. Ea a vorbit despre importanța autonomiei, inclusiv – sau mai ales  – economică, a femeii, ca o cheie către egalitatea de gen. Având în vedere latura economică, trebuie avut în vedere că „educația financiară și accesul la proiecte și resurse sunt fundamentale”. Apoi a expus inițiativele regionale care vizează în principal tineri și femei, cu fonduri suplimentare– chiar și nerambursabile – pentru a susține ideile inovatoare. „A existat o narațiune negativă cu privire la lucrătorii migranți, care trebuie depășită. Vă reamintim că o bună parte din pensiile italienilor se plătesc prin contribuțiile muncitorilor străini”, a mai precizat Tidei. 

Problema importanței muncii femeilor migrante – românce în acest caz – a fost în centrul intervenției Luizei Pufu, consilier diplomatic la Ambasada României în Italia. „În comunitatea de români din Italia sunt mulți profesioniști, mulți dintre ei lucrează în sistemul de sănătate sau în sistemul de asistență personală și, în perioada pandemiei, cele două categorii au fost în prima linie în lupta împotriva virusului”. Ea a reamintit, de asemenea, angajamentul României de a sprijini numeroșii refugiați ucraineni sosiți în țară, în special femei, victime ale războiului ilegal al Federației Ruse la granițele Europei.

Luiza Pufu, consilier diplomatic la Ambasada României în Italia. Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

Întâlnirea, moderată de jurnalista Miruna Căjvăneanu, a continuat cu mărturiile prețioase aduse din reprezentante care provin din diverse sectoare ale economiei și lumii culturale.

În ordine, au povestit despre experiența lor în Italia: Cornelia Cocos, inginer, Olena Komisarenko, cercetător la Universitatea Pontificală din San Tommaso d’Acquino-Angelicum (Ucraina), Monica Todor, antreprenor român în sectorul catering, Carla Romana Antolini, jurnalist și fondator al proiectului „Officina delle Culture” (Italia), Nicoleta Sprinceana, jurist, operator în asistența persoanelor vârstnice și președinte al centrului de studii ICSA – Wisp, Viviana Tudoran, stomatolog, Elena Kalnitskaya – asistentă medicală (Siberia, Rusia), Dana Temneanu, stomatolog, Paola Panella, antreprenor si hair stylist (Italia).

Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

Au fost povești despre normalitate, alături de povești mai dificile despre integrare. Femei care au venit în Italia pentru un proiect de viață comun – o căsătorie, dar și cele care au fost nevoite să-și suflece mânecile pentru a obține recunoașterea unei diplome, după cum a povestit Elena Kalnitskaya, sosită  în Italia din îndepărtata Siberia.

Printre femeile care au reușit să se afirme într-un domeniu dominat de bărbați, cel al inginerilor, este și Cornelia Cocoș, care a povestit că nu se simte discriminată în Peninsulă. Dar sunt și mărturii ale celor care, zilnic, documentează discriminări la locul de muncă. E vorba de Nicoleta Sprinceana, jurist român, care se ocupă de problemele numeroaselor îngrijitoare din Italia. 

Mai sunt apoi femei antreprenoare care promovează „Made in Italy”, ca Monica Todor, proprietara, tot româncă, a unei pizzerii din centrul Romei. Ea s-a luptat cu toată puterea să-și mențină afacerea în viață, în ciuda multor dificultăți, mai ales birocratice, din ultimii ani. Dar speranța vine și dintr-o nouă viziune asupra economiei, precum cea promovată de proiecte precum „Satul femeilor pentru economie” și „Economia lui Francisc”, prezentată de Olena Komisarenko, care și-au propus ca scop binele comun, nu profitul sălbatic. Noi modele, bazate pe aportul specific al femeilor, sau de tip microcredit, implementate cu succes în țările africane, pot fi utile pentru abordarea crizelor și discriminării, considerând și cultura ca principal vector de reducere a decalajului de gen, bazat pe colaborare, a explicat Carla Romana Antolini, jurnalistă italiană. 

Multe femei migrante cu înaltă calificare trăiesc și lucrează în Italia. În cadrul conferinței au intervenit și două doctorițe românce, Viviana Tudoran și Dana Temneanu, ambele cu o viziune profesională centrată în primul rând pe pacient, ca persoană.

Criza a fost o oportunitate de a descoperi noi resurse, depășind obstacole numeroase, chiar și pentru femeile italiene. Paola Panella, antreprenor și hairstylist, lucrează de la vârsta de 17 ani la Roma și, după o experiență de cinci ani ca emigrată în Spania, s-a întors în Italia și a început (aproape) de la capăt, mereu cu zâmbetul pe buze, dar strângând din dinți, în ciuda pandemiei.

Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

Luciana Ludusan, președinta Asociaței Villaggio Romeno și antreprenor de succes, co-organizator al evenimentului, a povestit greutățile cu care s-a confruntat sosind în Italia. A ilustrat, emoționând publicul, modul în care motorul tuturor activităților de succes ale femeilor este dragostea pusă în fiecare gest, în fiecare acțiune. Un rezumat perfect al lucrărilor Conferinței internaționale!

Luciana Ludusan, președinta Asociaței Villaggio Romeno și antreprenor de succes, co-organizator al evenimentului. Sursa foto: Pagina Facebook „Propatria”

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului mai amplu PAVONA CULTURACTION, realizat cu sprijinul Regiunii Lazio, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Italia și al Primăriei din Albano Laziale. Proiect realizat de Asociația Culturală Română Italiană Propatria, Odv în colaborare cu Asociația Villaggio Romeno din Albano Laziale, Asociația Spirito Romeno din Pavona, IDOS.

Participanților li s-au oferit exemplare gratuite ale volumelor „Dosar statistic Imigrație 2021”, „Observatorul migrației în Roma și Lazio” și „Oaspeți nedoriți. Dreptul de azil la 70 de ani de la Convenția ONU privind refugiații” grație sprijinului Institutului IDOS, Fondului „Otto per mille” al Bisericii Valdese și al Institutului de Studii Politice S. Pio V.

Foto de Claudiu Marius Palea