Româncele din străinătate sunt cele mai dragi cliente ale mele, sunt ambasadoarele iei românești în lume

Lăzile de zestre ale bătrânelor din satele noastre ascund, pe lângă alte comori, şi adevărate vedete ale portului femeiesc care au făcut carieră spectaculoasă în moda internaţională: iile. Cea mai importantă piesă a costumului tradiţional feminin din România a fascinat pictori, fotografi, feţe regale şi designeri de renume internaţional. Toţi aceştia s-au inspirat, au promovat şi s-au lăsat vrăjiţi de ie sau „cămaşa cu altiţă” aşa cum mai este ea cunoscută.

Iulia Martinescu, sursa foto: Facebook

În lada de zestre a bunicii sale, a descoperit și românca Iulia Martinescu cămașa cu flori care i-a schimbat viața

„M-am născut și am crescut la Ponoarele în județul Mehedinți, acolo unde arta țesutului nu s-a pierdut. Prin mâinile bunicii mele s-au perindat zeci de modele care mi-au încântat ochii copilăriei. Cea mai mare emoție a fost atunci când din lada de zestre a scos o minunăție de ie, ia purtată în ziua cand a fost mireasă. Mi-am dorit să mi-o reproducă și a reușit. De aici a început totul! Acum am o meserie frumoasă, coordonez întregul procedeu pentru realizarea iilor, costumului popular. Asta implică alegerea modelului (fie el floral, fie geometric), alegerea culorilor, amplasarea modelului, până cand ajunge la final”.

Iulia Martinescu, sursa foto: Facebook

Iulia Martinescu și-a deschis propriul atelier de creație cum îi place să-l numească, atelier în care muncesc peste 50 de femei, o adevărată fabrică de frumos și de tradițional.

„Fiecare ie împleteste emotiile celei care o coase și celei care o poartă. Fiecare model este unicat. Nu vreau să le numesc angajate, suntem o familie. O familie destul de numeroasă pot spune, formată din 50 de membri. Ele sunt acolo 8 ore, știu cât durează și ce înseamnă exact fiecare cruciuliță din realizarea modelului. Avem ii care se lucrează într-o săptămână, dar avem și ii care se lucrează în 3 luni”, povestește Iulia pentru publicația wall-street.ro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ia românească, emblemă a poporului român în străinătate

Muncă multă, determinare, perfecțiune, dragoste de frumos și de popular, respect pentru tradițional, toate acestea fac ca produsele Iuliei Martinescu să fie la mare căutare și peste hotare. Cămășile ei au depășit de mult timp granițele României iar românii din străinătate își îmbracă odată cu ia românească dorurile, cântecele, graiul și spiritul strămoșesc. Acolo, departe de casă și de cei dragi, tot ce e românesc are valoare de inestimabil, de sacru! Iar ia este podoaba cea mai mândră pe care o putem arăta străinilor, ea ne definește ca spirit și arată tuturor frumusețea, rafinamentul, și veselia poporului nostru.

„Cele mai înfocate sunt româncele plecate și stabilite de ani de zile peste hotare. Ele mi-au devenit mai mult decât cliente, oameni dragi cu care am legat prietenii. Dar nu numai acestea cumpără. Prin ele, străinii au aflat de ia românească, o doresc și o apreciază.”

Iulia Martinescu, sursa foto: Facebook

Cămașa noastră populară este un adevărat monument al istoriei românesti, oglindind traditii și reminescențe ale strămoșilor noștri, iar cine are o ie românească în garderoba sa are o pic de Românie, un pic „de-acasă” pe care și-l poate purta cu drag oriunde s-ar duce în lume!

Pentru comenzi, pe Iulia Martinescu o puteți contacta pe pagina sa personală de Facebook sau pe pagina Ie Tradițional Românească.

Distribuie acest articol