Români arestați în Italia, jefuiau TIR-uri pline cu marfă

Membrii unei organizații infracționale, din care făceau parte trei români, un ucrainean și cinci albanezi, au fost arestați recent în urma unei activități de investigație aprofundate, coordonată de Parchetul din Piacenza (Emilia-Romagna) și condusă în comun de Unitatea de Poliție Judiciară a Poliției Rutiere din Cremona (Lombardia) și Echipa Mobilă a Poliției din Piacenza.

Potrivit unui comunicat de presă emis vineri, 11 martie 2022, de către Polizia di Stato, activitatea oamenilor legii a făcut posibilă identificarea și aducerea în judecată a celor nouă persoane de diferite naționalități, dedicate infracțiunilor de tâlhărie. Din constatările anchetei reiese că activitatea infracțională a avut loc din 27 mai 2020, până la 31 ianuarie 2021. Tâlharii au jefuit camioane articulate cu numere străine, parcate noaptea în zonele de odihnă ale autostrăzii A21 din proximitatea localităților Piacenza, Nure și Trebbia, și au intrat ilegal în posesia bunurilor prețioase transportate: aparate și echipamente electronice, cosmetice, îmbrăcăminte, alimente, etc.

Cu un bilanţ în care apar 23 de tâlhării, comise sistematic în perioada sus-menționată, între lovituri date la pont și alte tentative eșuate, există un total de 55 de camioane ce au fost victime ale infracțiunilor de furt sau tâlhărie. Autorii infracțiunilor identificate de anchetatori sunt membrii unei organizații criminale formate inițial din două bande, unite ulterior: cea denumită „Chignolo Po”, formată dintr-un cetățean ucrainean și cinci albanezi, și cea definită drept „cremaschi” compusă din trei români.

Infractorii nu erau numai hoți, ci și bătăuși, ce nu ezitau să folosească violența fizică asupra victimelor care se opuneau intențiilor lor, așa cum s-a întâmplat la 29 iunie 2020, cu ocazia furtului unei încărcături de televizoare destinate magazinului Unieuro (cel mai mare retailer de aparate electrice și electrocasnice din Italia) din Piacenza. Acel furt s-a transformat ulterior într-o tâlhărie, deoarece șoferul TIR-ului din Belarus, parcat în zona de odihnă a A21 Nure Nord din Piacenza, a încercat să înfrunte infractorii dar a fost bătut brutal cu bețe, pietre și chiar cu unele dintre televizoarele transportate.

Investigațiile efectuate și începute tocmai în urma acestei povești, au dus la reconstituirea metodelor de „lucru” ale organizației, specializată în asemenea acțiuni infracționale. După ce tăiau ochiurilor plaselor metalice ale gardurilor de delimitare, tâlharii accesau întotdeauna zonele de de odihnă exclusiv prin drumurile exterioare de legătură, fără a folosi benzile de autostradă, astfel încât să evite înscrierea la cabinele de taxare și să aibă o cale de evacuare cât mai uşoară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, camioanele ce urmau a fi atacate erau alese cu scrupulozitate, doar dintre cele dotate cu folie de protecție din PVC care, prin mici tăieturi cu cutter-ul, permitea infractorilor să inspecteze marfa din interior.
Imediat după identificarea mărfurilor de interes, se proceda la deschiderea ușilor din spate ale remorcilor și forțarea încuietorilor acestora sau tăierea sigiliilor vamale, încărcătura transportată era subtilizată rapid și ascunsă în vegetația câmpurilor adiacente.

Aproape toți infractorii, în ciuda faptului că nu știau în cea mai mare parte nicio meserie, s-au lăudat cu experiența de lucru în transportul și manipularea mărfurilor, cunoștințe care le-a permis să recunoască vehiculele care urmau să fie jefuite, să implementeze rapid metodele de descărcare și să acceseze canalele unde să recicleze bunurile furate.

Cercetările efectuate pentru identificarea și neutralizarea organizației infracționale s-au bazat în primul rând pe o analiză complexă și meticuloasă a traseelor digitale lăsate în eter de telefoanele mobile din zonele în care au fost comise episoadele infracționale. Aceste amprente invizibile erau prezente în rețeaua de telefonie mobilă, ceea ce a dus la stabilirea mai întâi a dispozitivelor care au fost utilizate de infractori pentru propriile lor comunicațiile și apoi la identitatea utilizatorilor individuali.

Din primele constatări ale cercetărilor, Parchetul din Piacenza a emis ordonanțe de reținere împotriva a trei dintre autorii tâlhăriei din 29 iunie 2020, împreună cu arestul efectuând și percheziții personale ale tuturor celorlalți suspecți, fapt care a permis recuperarea, printre altele, a telefoanelor mobile folosite de hoți în raidurile lor.

În timpul operațiunilor desfășurate la primele ore ale dimineții din 1 februarie 2021 de către Unitatea de Poliție Judiciară a Poliției Rutiere din Cremona și de către Echipajul Mobil al Poliției din Piacenza, cu colaborarea Unităților Mobile din Pavia și Cremona, Serviciul Judiciar și echipa Departamentului de Poliție a Traficului Rutier din Milano și a Secțiilor de Poliție Rutieră din Pavia și Alessandria, au fost găsite, de asemenea, cuttere, cuțite și localizatoare magnetice prin satelit, pentru a monitoriza mișcările vehiculelor grele care urmau să fie jefuite.

Examinarea datelor interne extrapolate din telefoanele mobile confiscate a confirmat și întărit în continuare teza circumstanțială reconstruită. Adevăratul „nucleu” al acestei organizații care viza săvârșirea unei serii nedeterminate de infracțiuni împotriva proprietății, constă într-un lider flancat de participarea stabilă a doi dintre complicii săi, care împreună sunt punctele focale ale organizației infracționale, și sprijinul altor personalități externe cu misiuni de „muncă”.

În cele din urmă, cadrul probatoriu a fost completat cu identificarea receptorului mărfurilor furate, identificat într-un infractor italian cu un cazier bogat, tot din zona Pavia, care a reieșit din intersectarea convorbirilor telefonice întreținute de suspecți, precum și din monitorizarea deplasărilor unuia dintre ei, după sustragerea unei cantități mari de alcool dintr-un camion articulat.

Nu mai puțin de 1.441 sticle de lichior Jagermeister, furate în noaptea de 16 septembrie 2020 dintr-un TIR parcat în zona de odihnă Nure Nord. Acest rezultat este de o importanță considerabilă, întrucât reprezintă punctul culminant al „lanțului infracțional”: legătura dintre autorii tâlhăriilor și reprezentantul „pieței negre”, unde pot fi plasate bunurile furate. Acesta este cel care transformă în bani lichizi bunurile furate din camioanele oprite noaptea pe autostradă, atât pentru propriul profit, cât și pentru organizația infracțională de referință.

Arestările și perchezițiile efectuate au făcut posibilă oprirea definitivă a unei activități infracționale deosebit de greu de descoperit, atât din cauza condițiilor de timp și loc în care au avut loc infracțiunile, cât și din cauza obscurității inerente, datorate transnaționalității convoaielor jefuite.

În urma cercetărilor minuțioase care au durat aproape doi ani, având în vedere stabilitatea legăturii asociative și a totalului de 28 de capete de acuzare, Parchetul i-a contestat pe cei opt suspecți principali în cursul încheierii cercetărilor preliminare privind infracțiunea de asociere infracțională cu scopul comiterii de furturi și tâlhării.

Chestorul provinciei Piacenza a emis în cele din urmă măsura de prevenție „Foglio di Via Obbligatorio” (o fișă ce împiedică destinatarul acestei măsuri să se întoarcă în localitatea din care a fost scos pe o perioadă care nu depășește trei ani) împotriva suspecților.