Români care au lucrat în străinătate, rămași fără pensie după ce au aflat că angajatorii nu le-au plătit contribuții la stat

Mai mulți români din județul Sălaj, care au lucrat în străinătate cu două, trei decenii în urmă, au descoperit cu stupefacție acum, când au ajuns la vârsta pensionării, că angajatorii nu le-au plătit contribuții pentru toată perioada lucrată, având perioade în care practic au lucrat la negru.

Muncitorilor români li s-a spus atunci că lucrează cu carte de muncă, dar asta s-a întâmplat în realitate doar pentru o perioadă de timp, relatează Magazin Sălăjean.

Pentru a fi convinși că angajatorul plătește contribuțiile la asigurări sociale este indicat ca lucrătorii să verifice periodic acest lucru.

Dumitru Căprar, directorul Casei Județene de Pensii Sălaj, a transmis că nu de puține ori, la Casa de Pensii ajung oameni care au lucrat în străinătate și doresc să se pensioneze, dar descoperă cu stupoare, în urma analizării documentelor din țară și străinătate, că nu au contribuții plătite pentru toată perioada lucrată în afara țării, deși ei știau că li s-a încheiat un contract de muncă.

În aceste condiții, mulți dintre ei nu au vechimea necesară pentru a se pensiona anticipat sau vor primi o pensie mai mică decât s-ar fi așteptat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrători români în Italia

Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia pune la dispoziția tuturor o platformă unde se pot verifica în timp real contribuțiile sociale plătite de angajator.

Informațiile privind plata contribuțiilor la INPS le puteți verifica accesând linkul: https://serviziweb2.inps.it/PortalePagamenti/caricaPagina.do sau https://www.inps.it/it/it/dettaglio-scheda.schede-servizio-strumento.schede-strumenti.richiedere-la-rettifica-del-proprio-estratto-conto-contributivo-segnalazione-contributiva–50582.richiedere-la-rettifica-del-proprio-estratto-conto-contributivo-segnalazione-contributiva-.html.

Cumpărarea vechimii în muncă în 2023

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la 1 septembrie 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta, informează avocatnet.ro.

După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut cota de CAS a fost de 638 lei (respectiv 25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată.

Mai multe informații aici: Cumpărarea vechimii în muncă în 2023: 17 întrebări și răspunsuri importante de care să ții cont.