Români care s-au întors: „25 de ani printre străini, o viață… Tinerețe, sacrificii, muncă, realizare”

În ultima vreme, tot mai mulți români care au petrecut ani buni în străinătate aleg să se întoarcă acasă, preferând liniștea și simplitatea vieții la țară.

Un român, care a trăit împreună cu soția sa 25 de ani în Canada, împărtășește pe un grup de Facebook experiența lor de revenire definitivă în România, stabilindu-se lângă Iași.

Descrie sentimentul de acasă ca fiind inegalabil: „25 de ani plecat, e o viață… Dar cu toți banii de pe lume, casă, pentru mine, înseamnă România”:

„Doi români în Canada, viitori doi canadieni în România. Acum 1 an în Montréal” – scrie românul alături de o fotografie în care apare împreună cu soția.

„De atunci am revenit acasă, lângă Iași, la țară, după 25 de ani, iar cei doi canadieni au devenit din nou români, definitiv.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Viața are alt sens. Trăiești, simți, respiri. 25 de ani plecat, e o viață, o tinerețe, sacrificii, muncă, realizare. Dar cu toți banii de pe lume, casă, pentru mine, înseamnă România, atmosfera de aici, alimentația naturală încă, priveliști, natură de basme, amintiri, nostalgii, prieteni, rude, socializare, viață, aer, respirație.

Ei nu realizează cum se trăiește în vest, și nu mă refer la Europa. Rutină, program robotizat, răceală umană, valori diferite, o viață în final care trece pe lângă tine fără să-ți dai seama, blocat în sisteme, legi, restricții, câteodată frici.”

Această poveste nu este singulară. În comentariile postării, se regăsesc mărturii similare de la alte familii care, după decenii petrecute în țări precum Statele Unite sau Canada, aleg să se întoarcă în România. Un utilizator scrie:

„Și noi suntem pe același drum, vom ajunge definitiv la Bârnova în primăvară după 25 de ani de USA”.

O altă mărturie vine din partea unei persoane care a locuit 10 ani în Edmonton și care s-a reîntors în Pașcani: „Foarte mulțumiți de decizia luată”.

Unii dintre acești români se întorc nu doar pentru ei, ci și pentru familiile lor:

„Și noi ne-am întors după 21 de ani… am venit cu 3 copii canadieni să îi facem români. Am încercat să păstram tradiția și să mergem la biserică, dar cum creșteau simțeam că se pierde tot și deveneau tot mai canadieni. Acum, după doi ani de România, suntem încă bucuroși că ne-am întors.

Viața e prea scurtă să o petreci plătind taxe peste taxe, o casă pe care nu o poți cumpăra în mai puțin de 25 de ani și când zici gata, am casă… Ajungi la casa de bătrâni”

Această tendință reflectă o schimbare de percepție asupra vieții în străinătate, unde rutina și restricțiile par să fie mai aspre, în contrast cu viața mai liberă și mai conectată la natură pe care o oferă România.

Poveștile acestor români sunt un exemplu de reevaluare a valorilor și de reconectare la rădăcini.

Distribuie acest articol